Ik kan je énorm veel vertellen over Boedapest, met heel veel saaie feitjes. Over dat Boedapest op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat bijvoorbeeld, feitjes over de geschiedenis die je in de meeste musea toch wel leert, of hoeveel inwoners de stad heeft (1,7 miljoen, maar who cares?). Ik deel liever de leukere feitjes, die Boedapest uniek maken.
Het idee heb ik trouwens van Emma, van wattedoeninberlijn.nl. Neem zeker even een kijkje als je van plan bent Berlijn te bezoeken! (En hoe leuk, ze doet ook tours bij het Lichtfestival. Misschien moet ik ook maar even een tripje boeken…)
- De hoogste gebouwen in de stad zijn de St. Stevenskathedraal en het Parlement: beide zijn 96 meter hoog en verwijzen hiermee naar het jaar dat Hongarije ontstond, in 896.
- Metro lijn 1 in Boedapest is de oudste metrolijn op het Europese vasteland. In de hele wereld is alleen de London Underground ouder.
- Er is een wijd verspreid geloof dat mensen in Hongarije niet met hun glazen proosten als ze bier drinken. Dat omdat in 19e eeuw een aantal generalen werden geëxecuteerd door Oostenrijkers die erop proostten. Resultaat was dat Hongaren dit 150 jaar niet zouden doen, en nog steeds niet doen. Maar dat is niet helemaal waar: mijn Hongaarse vrienden proosten graag mee (óók als ze bier drinken) en zeggen dat dit geen gebruik (meer) is. Egészségedre!
- 20% van de Hongaarse bevolking woont in Boedapest, dat is 1 op de 5!
- De meeste mensen ‘weten’ dat Boedapest is ontstaan uit twee steden: Boeda en Pest. Maar eigenlijk is er nog een derde: Óbuda, in het noordwesten van Boedapest.
- Paprika is één van de bekendste Hongaarse producten en het wordt dan ook enorm veel gebruikt in de Hongaarse keuken én geëxporteerd. Hongaren eten meer dan 500 gram paprikapoeder per persoon, per jaar!
- Boedapest is bekend onder diverse nicknames. ‘Paris of the East’ en ‘City of Baths’ zijn er twee van.
- Hongarije heeft diverse beroemde muziekfestivals, maar één van de grootste ter wereld wordt gehouden in Boedapest. Ik heb het natuurlijk over Sziget.
- Ziek zijn in Boedapest? Kleine kans volgens de Hongaren. Zowel het alcoholische Palínka, als de thermale baden werken genezend.
- Het nummer 96 is hartstikke belangrijk in Hongarije. Hongarije werd gesticht in 896, en sindsdien is het een gevierd cijfer. Gebouwen in Boedapest mogen niet hoger zijn dan 96 meter en het Hongaarse volkslied wordt in 96 seconden gezongen (als je het juiste tempo aanhoudt).
- Daarover gesproken: dankzij het 1000 jarig bestaan van Boedapest is metro 1 gebouwd (zodat de festiviteiten in het Stadspark bereikt konden worden, dat lag toen nog buiten de stad) en ter ere van het jubileum werd het Parlement ontworpen.
- Boedapest is niet de eerste hoofdstad van Hongarije: dit was ooit Esztergom! (Zie de foto hier boven)
- Hongaarse namen zijn wettelijk vastgelegd. Wil je je kind een andere -nieuwe- naam geven? Dan moet die eerst goedgekeurd worden door het Research Institute for Linguistics of the Hungarian Academy of Sciences. Vandaar dat zoveel Hongaren dezelfde namen hebben (en er voor iedereen een naamdag is!)
- De rechterhand van St. Stefanus (de eerste Christelijke koning van Hongarije) ligt niet alleen tentoongesteld in de St. Stefanus Basiliek: hij wordt ook in een optocht door Boedapest gedragen tijdens de nationale feestdag op 20 augustus.
- Het verhaal gaat dat de beeldhouwer die de leeuwen bij de Kettingbrug heeft gemaakt, zichzelf in de rivier gooide nadat iemand vroeg waar de tongen van de dieren waren. Ervoor had hij namelijk zo opgeschept, dat zijn beelden perfect waren en als iemand een fout vond, hij zichzelf zou vermoorden. Onzin, want de tongen zijn er wél, je ziet ze alleen niet vanaf waar wij staan.
- De Grote Synagoge is niet zomaar groot: het is de één na grootste synagoge in de wereld. Alleen die van New York is groter. In de Grote Synagoge is plek voor 3000 personen!
- Ooit was Hongarije zo groot, dat het zelfs een kust had (aan de Middellandse Zee). Na de Eerste Wereldoorlog werd het herverdeeld, en verloor Hongarije meer dan 70% land, zo’n 50% van z’n inwoners, en 30% etnische Hongaren. Delen van Roemenië, Kroatië, Slowakije, Servië, Oekraïne, Slovenië, en Oostenrijk waren ooit Hongaars.
- Het blijkt maar weer dat er veel te zien is in Boedapest: reizigers verblijven gemiddeld 5,7 dagen in de stad (eerste kwartaal 2017). Ter vergelijking: 5,8 dagen in Londen (2015), 2,8 in Berlijn (2015) en 3.9 in Amsterdam (2016).
- Meer over het Parlement: het ontwerp is gekozen uit een ontwerp wedstrijd ter ere van het Hongaarse millennium. De nummers twee en drie zijn aan de overkant van de straat gebouw. Het gebouw heeft 365 torentjes, eentje voor iedere dag van het jaar. En het is dus het hoogste gebouw van Boedapest (samen met de Basiliek): 96 meter.
- Districten in Boedapest hebben niet alleen namen, maar ook nummers en vaak zelfs bijnamen. Zo woon ik nu (nog) in Erzsébetváros, district VII, maar ook bekend als de Joodse wijk. Binnenkort verhuis ik naar Ferencváros, district IV. Het nummer staat trouwens ook in de postcode.
- De binnenstad heet bijvoorbeeld Belváros (letterlijk ‘Binnenstad’ dus, district V, maar is eigenlijk maar een klein deel van het centrum. Wél het meest commerciële en toeristische deel trouwens.
- Ik heb in Boedapest zo’n 60 °C verschil meegemaakt: -21 °C in januari 2017, +37 °C in juli en augustus 2017…
- Je hebt vast wel eens een foto van de St. Stefanus Basiliek gezien: dit is namelijk de meest gefotografeerde plek van Boedapest. Eerlijk gezegd dacht ik dat het het Parlement zou zijn, of een uitzicht vanuit Buda. Verkeerd gedacht!
- De meeste immigranten komen uit Duitsland, Roemenië en… China! Wie had die laatste kunnen raden?
- Vanuit Nederland vliegen maar liefst vier maatschappijen naar Boedapest (op dit moment). KLM en Easyjet vanuit Amsterdam, Wizzair vanuit Eindhoven, en Transavia vanaf Rotterdam.
Zo, dat was leuk om te verzamelen! Een groot aantal wist ik al en vertel ik graag tijdens mijn rondleidingen aan vrienden en familie (zoals alles over het Parlement), een aantal feitjes over Boedapest zijn nieuw.