5x de mooiste uitzichten in Boedapest

Op zoek naar het beste uitzicht van Boedapest? Op doeninboedapest.nl deel ik vijf keer de mooiste uitzichten over de stad.

Ik ben gek op uitzichten over steden en wat is er beter dan een uitzicht over mijn favoriete stad? Niet veel, inderdaad. Vandaag deel ik de mooiste uitzichten over Boedapest, vanuit zowel Boeda als Pest!

In Boeda heb je de meeste uitzichtpunten, simpelweg omdat dit gebied heuvelachtig is en Pest zo plat als Nederland. Houd er rekening mee dat je in Boeda nog flinke wandelingen voor de boeg hebt voor de meeste uitzichten. Bonustip: ga net voor de schemering naar de plek van bestemming. Zo zie je zowel het uitzicht in daglicht (en met blauwe luchten als je geluk hebt), als met de lichten door de stad.

Op zoek naar het beste uitzicht van Boedapest? Op doeninboedapest.nl deel ik vijf keer de mooiste uitzichten over de stad.

Gellértberg (of -heuvel)

De Gellértberg ligt tussen de Vrijheidsbrug en Elisabethbrug aan de Boeda-zijde. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de rivier en Pest, maar ook over Boeda. Handig om vast je route naar de volgende bezienswaardigheid uit te stippelen 😉

Het is even klimmen als je gaat lopen (en zoeken naar de juiste weg, ik kom altijd anders uit!), maar het zicht is het waard. De hop on-hop off bus maakt een stop dichtbij de top, trouwens. Als je liever niet loopt (of veel wilt zien in korte tijd) is dat een optie.

Bovenop de Gellértberg vind je de Citadella en het Hongaarse vrijheidsbeeld. De Citadella werd in de 19e eeuw gebouwd door de Oostenrijkers om de bevolking angst in te boezemen. Tenminste, in opdracht van de Oostenrijkers, maar door Hongaarse dwangarbeiders. Het Vrijheidsbeeld werd na de Tweede Wereldoorlog geplaatst om de bevrijding van Hongarije te vieren.

Pest-kade

Al die hoge punten in Boeda zorgen niet alleen voor geweldige uitzichten vanaf die kant van de stad, het maakt ook een mooie skyline vanaf de Pest-kade! Vanaf Pest herken je gelijk de Gellértberg en het grootse kasteel, maar je pikt ook de kerk en het witte Vissermansbastion er zo uit. In daglicht leuk om te zien welke gebouwen je (her)kent, ’s avonds adembenemend met de belichting. Maak dus zeker een wandeling (of twee) langs de Pest-kade!

Ik loop het liefste vanaf de Vrijheidsbrug richting het Parlement. Bij de Vrijheidsbrug ligt metrohalte Fővám tér, waar metrolijn 4 stopt. Je kunt hier ook komen met trams 47 en 49.

Op zoek naar het beste uitzicht van Boedapest? Op doeninboedapest.nl deel ik vijf keer de mooiste uitzichten over de stad.

Toren van St. Stevenskathedraal

Bekijk het eens van de andere kant; letterlijk! Aan de Pest-zijde van Boedapest vind je de St. Stevenskathedraal (of St. Istvan Bazilika, op z’n Hongaars). De kathedraal is sowieso een bezoekje waard, alle grote Hongaarse schilders en beeldhouwers van die tijd werkten mee aan het interieur. Een mooie extra is het uitzicht vanaf de koepel, de hoogste kerktoren in de stad!

Het kost je 600 HUF (~€2) om naar boven te mogen lopen. Dan kun je kiezen; 364 treden oplopen, of ongeveer de helft en een stukje met de lift gaan? Eenmaal boven heb je weids uitzicht over Pest en je kunt natuurlijk ook de heuvels van Boeda zien. Hoe helderder het weer, hoe verder je kunt zien (logisch).

De kathedraal ligt vlakbij het centrale plein Deák Ferenc tér. Hier stoppen onder andere metrolijnen 1, 2 en 3, maar ook diverse bussen en trams.

Vissermansbastion

Het Vissersmansbastion is een waanzinnig kunstwerk. Wat een architectuur, niet normaal! De Hongaren zijn er ook trots op, het bouwwerk wordt bijvoorbeeld regelmatig schoongemaakt. Het is nog steeds wit(achtig), in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gebouwen in Parijs. Bij het Vissermansbastion hoort de Matthias Kerk. Het mozaïeken dak is een echte eyecatcher in het daglicht. Dit is waar Frans-Jozef en Elisabeth (Sisi!) werden gekroond in 1867.

Vanaf het Vissersmansbastion kijk je uit op het Parlement, het mooiste gebouw van Boedapest (dat is mijn bescheiden mening). Ik ben er nu enkele keren geweest en volgens mij is er in de zomer een restaurant in het bastion. Dan is het helaas niet mogelijk om vanuit de gangen van het uitzicht te genieten. Je kan wel naar de eerste verdieping, dit kost een paar euro’s. Om bij het Vissersmansbastion en de Matthiaskerk te komen kun je bussen 16, 16A en 116 nemen, deze stoppen voor de kerk. Het is ook mogelijk om te wandelen vanaf de Burcht van Boeda. Zowel van boven als vanaf beneden trouwens!

Op zoek naar het beste uitzicht van Boedapest? Op doeninboedapest.nl deel ik vijf keer de mooiste uitzichten over de stad.

Burcht van Boeda

De Burcht van Boeda is een historisch kasteelcomplex op ca. 70 meter boven de Donau. Yes, ook vanaf hier heb je prachtige uitzichten! Vanaf de straat kun je naar boven wandelen, ik vind dit een makkelijkere klim dan bij de Gellértberg. Indien je liever niet wilt wandelen, er is een funicular die je naar boven brengt (enkele reis is 1200 HUF/~€4, retour is 1800 HUF/~€6). Deze vind je recht tegenover de Kettingbrug!

Het kasteel is meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. Na de vernielingen van de Tweede Wereldoorlog werd het vorige paleis ontdekt, waarvan nu enkele delen te bezichtigen zijn. Je kunt gratis rond het kasteel lopen, in de tuinen en de omgeving. In het kasteel zijn het Budapest History Museum, Hungarian National Gallery en National Széchényi Library gevestigd, die kun je natuurlijk ook bezoeken. Het is ook mogelijk om in de koepel van het kasteel naar boven te gaan, voor een nog hoger uitzicht.

Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat dit mijn favoriete uitzicht is. Je ziet de bruggen over de Donau, het Parlement, het uitzicht over Pest… Maar ook op de voorgrond is het niet saai, dankzij de rivier, de Kettingbrug en de rotonde. Erg fotogeniek in mijn ogen! Vanaf de achterkant kijk je trouwens uit over Boeda; ook niet verkeerd!

Welk uitzicht is jouw favoriet?

Op zoek naar het beste uitzicht van Boedapest? Op doeninboedapest.nl deel ik vijf keer de mooiste uitzichten over de stad.

Foto 7 door Esther Aagtjes

Doen & zien, Uitzichtpunten in Boedapest
vorige post
volgende post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Het grote Boedapest-ABC • doeninboedapest.nl
  5 april 2017 at 11:55

  […] 5x de mooiste uitzichten in Boedapest […]

 • Reply
  Elodie
  25 april 2017 at 21:29

  Hi Petra, wat een leuk artikel! Ik weet even niet helemaal zeker welke uitzichtpunten ik nu zie op de foto’s. Van boven naar beneden vanaf de Pestkade, de Gellertheuvel, kathedraal en de Burcht? Ik wil zeker één of twee uitzichtpunten bezoeken! 🙂

  • Reply
   Petra
   2 mei 2017 at 21:39

   Hey Elodie,
   Zeker doen! Mijn favoriet is de burcht en de Pestkade!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.