5x winter in Boedapest

Tijdens de winter in Boedapest? Ook dan is er genoeg te zien en doen! 5 tips lees je doeninboedapest.nl

Boedapest is prachtig: de gebouwen zijn indrukwekkend, de uitzichten vanuit Buda zijn adembenemend en ik kan uren door de stad slenteren zonder me hoeven te vervelen. De winter in Boedapest kan een beetje te koud zijn om veel buiten te zijn, maar biedt ook een aantal andere ervaringen dan in de zomer.

De winter in Boedapest is koud, maar ook heel gezellig, knus en met een warme sfeer. Kleed je warm aan en ga gezellig met je vrienden en familie er op uit. Ik heb vijf activiteiten op een rijtje gezet!

Indoor bezienswaardigheden

Er zijn diverse activiteiten en bezienswaardigheden die zich binnen bevinden. Woon bijvoorbeeld een opera bij in het prachtige Hongaarse Operagebouw. Slenter een rondje door de Markthal of bezoek musea als het Hongaars Nationaal Museum (over de geschiedenis van Hongarije), House of Terror Museum (over de verschrikkingen uit het fascistische en communistische bewind) en The Invisible Exhibition (over het leven als blinde).

In de winter naar Boedapest? Bezoek de kerstmarkt op Vörösmarty tér! Op doeninboedapest.nl vind je nog meer tips.

Kerstmarkt op Vörösmarty tér

Als je aan het begin van de winter naar Boedapest gaat zijn er meerdere kerstmarkten in de stad. De kerstmarkt op Vörösmarty tér opent ieder jaar halverwege november. Je vind er diverse handgemaakte producten, maar ook allerlei traditionele hapjes en drankjes zoals de chimney cakes (Kürtőskalács) en diverse warme dranken zoals bijvoorbeeld kersenwijn. Daarnaast is er live muziek en andere optredens. De kerstmarkt is te bezoeken tot 1 januari. Voor de St. Stefanus basiliek is trouwens ook een kerstmarktje, net als in Deák Ferenc útca.

Schaatsen in Városliget, het Stadspark

Városliget (Stadspark) is het grootste park van Pest. Je vindt hier onder andere een restaurant, dierentuin, circus, pretpark, meerdere musea, de Vajdahunya burcht en de Szçhenyi baden. Maar er is ook een meer waar ’s winters een schaatsbaan van wordt gemaakt! Als je snel genoeg schaatst, krijg je het vanzelf warm ;).

De openingstijden kunnen per dag verschillen, maar de schaatsbaan is over het algemeen open van 9-13 en 17-21 (maandag tot en met vrijdag), 10-14 en 16-21 (zaterdag) en 10-14 en 16-20 (zondag). Kinderen hebben gratis toegang en voor studenten en senioren is er korting (meer informatie over de ticketprijzen vind je op de website). Je kunt er ook schaatsen huren en laten slijpen.

Op andere plekken in Boedapest kun je ook schaatsen, zoals op het plein bij de St. Stefanus basiliek, bij het Nyugati Pályaudvar (één van de treinstations) en bij diverse winkelcentra. Deze schaatsbanen zijn goedkoper, maar ook een stuk kleiner dan in het Stadspark.

Tijdens een winterwandeling bewonderde ik een bevroren Donau! Meer tips voor Boedapest in de winter vind je op doeninboedapest.nl

Maak een winterwandeling

Boedapest is een prachtige stad, óók tijdens de winter. Er is hartstikke veel te zien en het is zonde als je dat overslaat omdat het koud is buiten. Wandel bijvoorbeeld lang de Donau, zo kun je (van een afstand) al een aantal van de mooiste gebouwen in Boedapest spotten. En een (gedeeltelijk) bevroren Donau is indrukwekkend! Kun je daarna lekker opwarmen met een grote mok warme chocolademelk of een glas mulled wine op de kerstmarkt. Ook leuk: door de hele stad worden straten versierd met lichtjes en etalages zijn ook helemaal in kerstsfeer aangekleed.

En weet je zelf niet waar je allemaal langs moet lopen? Je kunt er ook voor kiezen mee te doen aan een free walking tour in Boedapest, zoals ik in januari deed.

Opwarmen in de thermale baden

Één van de grootste trekpleisters van Boedapest zijn de thermale baden die je verspreid door de stad kan vinden. Het bekendste zijn de Széchenyi baden en Gellért baden. Het Széchenyi bad is het grootste badhuis van Europa, met achttien binnen- en buitenbaden tussen de 20°C en 40°C. De indrukwekkende Gellért baden zijn onderdeel van het Gellért hotel, bij de Gellértberg (ja, die ene met de Citadel bovenop).

Natuurlijk is er daarnaast nog veel meer te doen. Meer kerst en schaats-plezier vind je voor de St. Stefanus Basiliek en in Városháza park.  Er zijn er daarnaast nog allerlei musea om te bezoeken, je kunt je lekker opwarmen met warme chocolademelk of koffie en een taartje en zijn er tal van indoor activiteiten als shoppen en naar het theater gaan.

Wat doe jij het liefst in de winter in Boedapest? Laat aanvullende tips zeker achter, ik ben benieuwd!

In de winter naar Boedapest? Het is koud, maar is genoeg te doen! Ik deel een aantal tips op doeninboedapest.nl

Doen & zien
vorige post
volgende post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    7x toeristische tips voor Boedapest • doeninboedapest.nl
    22 februari 2017 at 07:13

    […] 5x winter in Boedapest […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.