Boedapest diary #6

Het is weer tijd voor mijn maandelijkse (foto)dagboekje uit Boedapest, met de hoogtepunten van de afgelopen maand. Bij deze augustus! Het was nog flink warm, ruim boven de 30 graden. Helaas ben ik ook twee keer ziek geworden. Dat, plus herstellen, zorgt ervoor dat ik het idee heb dat ik de hele maand ziek ben geweest! Mijn zusje was in augustus 12 dagen op bezoek, dus het meeste heb ik met haar gedaan. 

Verder had ik van te voren nauwelijks plannen deze maand: een paar Wombat events, trainen voor de halve marathon, en heel veel werken voordat mijn zusje hierheen kwam, zodat ik als ze hier was niet zo veel hoefde te doen. Helaas werd ik ziek, dus augustus is niet mijn favoriete maand dit jaar. Gelukkig heb ik wel (flink) kunnen genieten en veel leuke dingen kunnen doen met m’n zusje!

 

De eerste week van augustus lag ik zes dagen ziek in bed. Daarna voelde ik me goed genoeg om een beetje te werken en boodschappen te kunnen doen, maar niet goed genoeg om het dagelijkse leven op te pakken. Gelukkig voelde ik me een stuk beter toen m’n zusje hier aan kwam!

We hebben veel toeristische hotspots bezocht. Zo gingen we op haar eerste volle dag naar Szabadsághíd (Vrijheidsbrug). Deze brug is vorig jaar gesloten voor werkzaamheden en werd toen massaal overgenomen door artiesten, workshops, en als hangplek. Dat was zo’n succes dat de brug dit jaar vier weekenden werd gesloten voor verkeer. Verder hebben we ook veel rondgelopen en later in de week deden we een bustour om de belangrijkste bezienswaardigheden vast te zien.

 

Natuurlijk konden we de baden niet overslaan en we wilden ook flink gebruik maken van de 30°C+. Aangezien dit de zomervakantie was van mijn zusje, zijn we de ene dag gaan zonnen en zwemmen, en de volgende dag de stad in gegaan. We wilden eerst naar Széchenyi, maar daar was zo’n lange rij aan het wachten tot er weer mensen naar buiten gingen (het was vol!), dat we kozen voor een bustour en de volgende dag naar Rudas zijn gegaan. Zo fijn!

Daarna zijn we ook nog twee keer naar Palatinus Strand geweest. We wilden vooral genieten van de zon en doen alsof we op een Spaans strand lagen (zoals afgelopen jaar), dus gingen we liever naar een iets goedkoper bad met 10 zwembaden en veel ligruimte, dan naar de thermale baden (die we toch niet gingen gebruiken). In de tweede week wilden we graag naar het Balatonmeer, maar toen koelde het wat af en was het daar eigenlijk te koud voor.

Maar maak je geen zorgen: ik heb haar laten beloven dat ze in de herfst/winter terug komt en dan gaan we lekker opwarmen in de thermale baden.

Rudas gyógyfürdő
Döbrentei tér 9

Palatinus Strandfürdő
Margitsziget

 

20 Augustus was één van de Hongaarse feestdagen: St. Stevensdag. Het is de Hongaarse versie van July 4th, waar ze het ontstaan van het koninkrijk (toen) en hun eerste koning, St. Steven (of St. István in het Hongaars) vieren. Het wordt gevierd door het ceremoniële hijsen van de vlag in de ochtend, een processie met de afgehakte hand van St. Steven overdag, en een vuurwerk show om 9 uur ’s avonds. Daarnaast zijn er nog veel meer festiviteiten, zoals het zegenen van brood, een traditionele markt bij de Burcht van Buda, gratis toegang tot de meeste musea, en een speciale cake voor het komende jaar.

Wij deden die dag vooral heel lui, aangezien ik een aantal dagen eerder voedselvergiftiging kreeg (ugh) en het een zondag was. ’s Avonds zijn we met Julika naar de rivier gegaan om de vuurwerkshow te bekijken. Het duurde een half uur, maar het uitzicht voor en na de vuurwerkshow waren ook de moeite waard. Daarna heb ik mijn zusje nog meegenomen naar het Parlement, waar ik haar één van mijn favoriete (opgeloste) mysteries in Boedapest liet zien (de vliegende lichtjes boven het Parlement).

 

Zoals ik al zei, we hebben veel bezienswaardigheden bezocht. Vooral in de tweede week, toen het iets koeler werd en het fijner was om de hele dag rond te lopen. (Zie je dat ik zelfs een lange broek aan heb? Na vier maanden 30°C, kijk ik uit naar mouwen, sjaals, en dekens!)

Net als bijna ieder Europees meisje zijn ook wij fan van Sissi, dus we konden de Matthiaskerk niet overslaan (hier werden zij en Franz-Josef tot koning en koningin van Hongarije gekroond). We liepen rond in/bij het Vissersmansbastion en ik vond het zo fijn om samen met m’n zusje over de vele brutale toeristen te klagen. Ik heb haar gemist! Maar serieus: toeristen willen allemaal foto’s met uitzicht, zonder dat andere mensen in de foto staan. Maar ze gaan wel de hele tijd zelf bij andere mensen in de foto’s staan. Brr, the worst.

 

Daarna zijn we naar de Burcht van Buda geweest om daar van het uitzicht te genieten. Ik geloof dat we er wel een uur zijn geweest! Zo zagen we de Wisseling van de Wacht (ik wist niet eens dat ze dat hier ook met een kleine ceremonie deden) en hebben we gekeken hoe het verkeer zichzelf regelde nadat een auto tegen de Kettingbrug reed (beter dan we van Nederland verwachten).

We hebben een goodbye-dinner gehad met een vriend van mij, waar andere gasten zeiden dat we naar Jánoshegy en de Erzsébet uitkijktoren moesten. Ik had het al een tijdje op mijn lijstje staan en ik dacht dat het een goed idee was om eens wat natuur te zien, in plaats van al die toeristen, haha.

Op haar laatste volle dag in Hongarije, gingen we naar Esztergom, eens van de oudste steden in Hongarije. Het hoogtepunt voor ons (mij) was om zo naar een ander land te kunnen wandelen, hoe tof!

We zijn er de hele middag geweest (oké, en een uur in Slowakije), simpelweg rond de bezienswaardigheden lopen, kletsen, en foto’s maken. Lekker rustig en relaxed dus.

Nadat mijn zusje weer naar Nederland was, ging ik terug naar het dagelijkse leven. Of ik deed een poging tot, haha. Weer terug naar het werk, de sportschool en hardlopen, boodschappen doen, etc. De eerste foto is genomen op Margitsziget, nadat ik 11 km had gelopen. Dit is (so far) mijn favoriete hardloopspot in Boedapest.

Ik ging ook nog naar Arkád winkelcentrum met Stacey. Er is daar een supergrote Spar en hoewel ze daar (natuurlijk) ook niet alles hebben wat wij willen (ugh, de supermarkten hier zijn echt een drama!), we hebben ons flink vermaakt bij de Ikea en make-up testen bij Müller.

 

Ik heb in ieder geval veel zin in september! Het voelt als een Nieuwjaar 2.0 voor mij, ben ik daar de enige in? Ik heb een paar doelen opgeschreven voor de mand en heb er zin in. Het belangrijkste Boedapest-plan deze maand is het weekend van de halve marathon. Ik ga lopen en twee van m’n Nederlandse vrienden lopen ook mee!

Hoe was jouw augustus? En wat zijn jouw plannen voor september?

Petra in Boedapest
vorige post
volgende post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.