Doen in Boedapest on tour: Esztergom

Vanuit Boedapest is een tripje Esztergom prima te doen! Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl

Toen mijn zusje hier in Boedapest was, wilde ik haar graag meer laten zien van Hongarije dan alleen Boedapest. Op de planning stond bijvoorbeeld een dagje Balaton in de tweede week, maar omdat het iets was afgekoeld hebben we dat overgeslagen. Wél zijn we naar Esztergom geweest, een stad ten noorden van Boedapest. 

En niet zomaar een stad: één van de oudste steden van Hongarije, de plaats van de grootste kerk van het land, én je wandelt vanaf hier zo Slowakije in. Esztergom heeft een belangrijke geschiedenis en als Hongarije-fan kun je een (kort) bezoekje eigenlijk niet overslaan.

Ik zeg expres een ‘kort bezoekje’, want héél veel is er in Esztergom niet te doen. Behalve de Basiliek, de oude burcht en de Mária Valéria brug naar Slowakije, kun je nog een drankje doen op het centrale plein. En dan heb je het hier ook wel gezien. Maakt niet dat je je hier niet prima kunt vermaken voor een paar uur, en alsnog je dag vol kunt maken. Maar daar kom ik later weer op terug.

Vanuit Boedapest is een tripje Esztergom prima te doen! Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl

Geschiedenis van Esztergom

Esztergom is één van de oudste steden van Hongarije: al sinds de 11e eeuw is het de zetel van een aartsbisdom (vandaar dat je hier ook die grootste kerk van het land vindt, de Basiliek van Esztergom).

Esztergom is de plek waar de familie Árpád woonde. Árpád is de stichter van Hongarije. Zo zie je gelijk waarom Esztergom zo’n belangrijke geschiedenis heeft, of niet dan?

Één van de nakomelingen van Árpád (grootvorst Géza) liet zichzelf op latere leeftijd dopen tot christen en zijn zoon St. Istvan/Stefanus werd de eerste (christelijke) koning van Hongarije. Hij liet die grote kerk binnen de burcht bouwen, en stichtte het aartsbisdom. Hij is ook degene waar de basiliek in Boedapest naar is vernoemd en heeft zijn eigen feestdag, 20 augustus.

Bezienswaardigheden van Esztergom

Hoewel Esztergom maar drie noemenswaardige bezienswaardigheden heeft, trekt het toch een hoop toeristen. Wij kwamen vooral veel (fietsende) Duitsers en Oostenrijkers tegen. Er zijn diverse cruises die Esztergom aandoen en we zagen zelfs een toeristentreintje rijden.

Burcht van Esztergom en de Basiliek van Esztergom

De Basiliek is naast de burcht op een heuvel gebouwd. Van de burcht staat nog een deel overeind, hier is onder andere een museum voor christelijke kunst gevestigd en je kunt enkele vertrekken bezichtigen. Een ander deel van de burcht zijn vooral ruïnes. Vanaf hier heb je rondom een weids uitzicht over de natuur rondom Esztergom, de Donau, en Slowakije.

Je kunt ook de Dom nog in. Als je de tijd hebt of met een dagtour meegaat, is dit wel het bezoeken waard. Als je hier zelf bent, is het ook leuk om een beetje door de directe omgeving te lopen (ook beneden aan de heuvel). Een beetje authentiek Hongarije, met straten met kinderkopjes en felgekleurde huizen.

Vanuit Boedapest is een tripje Esztergom prima te doen! Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl Vanuit Boedapest is een tripje Esztergom prima te doen! Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl

Mária Valéria brug

De brug is eigenlijk maar bijzonder om één reden: het verbindt Hongarije en Slowakije met elkaar over de rivier de Donau, die hier de grens tussen de twee landen vormt.

De architectuur is verder niet bijzonder, de meeste bruggen in Boedapest zijn indrukwekkender. Toch vonden zowel mijn zusje als ik de brug het belangrijkste om te bezoeken. Want hoe vaak loop je nou naar een ander land?

De brug werd tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Daarna is het niet gelijk opgebouwd, het duurde tot 2001 voordat de werkzaamheden begonnen.

Onze ervaring in Esztergom

Wij zijn met de trein van en naar Esztergom te gaan. Vanaf het station is het een klein uurtje wandelen naar de brug, burcht en Basiliek. Ach, zo blijf je lekker in beweging! Er rijden ook bussen in de stad, dus die kun je ook nemen.

Wij hebben dus gewandeld. Ik vond zelf de brug heel bijzonder. Tenminste, de brug is niet heel bijzonder, maar ik vond het heel apart dat ik zomaar de grens over kon lopen. Dat is natuurlijk best normaal in Europa, maar ik ben alleen nog maar met auto’s, bussen en treinen de grens over gegaan. En nu liep ik een stap, en stond ik in een ander land! Hoe tof!

Aan de Slowakije kant zijn we even aan de Donau gaan zitten. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de burcht en de Basiliek van Esztergom. Aan de kade staan ook een paar bankjes, een prima plek om even wat te eten en foto’s te maken.

Daarna liepen we naar de burcht. Je kan een heel eind omlopen over de wegen (dat is wat Google Maps mij vertelde, tenminste), maar je kan ook de ‘katten trap’ nemen, Macskalépcső. Deze staat in de straten en op Google Maps aangegeven, maar die laatste neemt ‘m niet als route om naar boven te lopen. Met een redelijke conditie kun je prima omhoog lopen, zeker als het weer wat koeler is.

Hier liepen we een rondje om de basiliek heen, die écht heel groot is. Vanaf de burcht heb je een weids uitzicht, maar aangezien je op de mooiste attractie staat, is er niet geweldig veel te zien. Veel natuur, en in Slowakije een aantal fel gekleurde flats.

Daarna hebben wij nog een drankje gedaan op het centrale plein. Een heel schattig pleintje met een aantal fonteinen, bomen en terrassen. Niet de goedkoopste plek, in de meeste steden. Ik dronk een limonade en mijn zusje nam een ijskoffie, het kostte ons 660 HUF (ca. €2,15). Zo kun je wel een terrasje pakken 😉

Om terug naar Boedapest te gaan kan ik je zeker aanraden de boot naar Boedapest te boeken. Ik deed dit eerder bij een tripje vanaf Visegrád. Je vaart dan langs onder andere Visegrád en Szentendre, en je komt midden in Boedapest weer aan.

Vanuit Boedapest is een tripje Esztergom prima te doen! Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl

Combineer Esztergom met Visegrád en Szentendre

Omdat in Esztergom alleen niet zo heel veel te doen en zien is, wordt een bezoek aan de stad vaak gecombineerd met bezoekjes aan Visegrád en Szentendre. Alledrie de steden liggen aan de Donau, dus er worden diverse cruises en dagtours georganiseerd om alledrie de steden in één dag te bezoeken. Kan trouwens ook met het OV, als je het niet erg vindt een beetje te plannen.

Szentendre heb ik nog niet bezocht, maar een tijdje geleden ben ik wel in Visegrád wezen hiken. Er is een prachtige omgeving (beroemd om de ‘Danube bend‘, een bocht in de rivier) en Visegrád heeft twee kastelen.

– Lees meer: Doen in Boedapest on tour: Hiken rond Visegrád

Kortom, een stad met veel geschiedenis. Als dat je niet interesseert, denk ik niet dat je Esztergom erg leuk vindt. Ben je wel geïnteresseerd in geschiedenis en oude gebouwen, dan is het een leuke bestemming als je wat langer in Boedapest/Hongarije verblijft.

Dagtripjes vanuit Boedapest, Doen & zien
vorige post
volgende post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Tig feitjes over Boedapest (en Hongarije) • doeninboedapest.nl
    20 september 2017 at 06:35

    […] Doen in Boedapest on tour: Esztergom […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.