Boedapest vliegveld naar Boedapest centrum: 100E vs. 200E + M3

Onderweg naar Boedapest en weet je niet hoe je het beste met het OV naar het centrum gaat? 100E vs. 200E + M3: welke komt het beste uit de test? Lees meer op doeninboedapest.nl

Één van mijn eerste blogs op Doen in Boedapest.nl ging over hoe je het beste van Budapest Airport naar het centrum van Boedapest komt. Hierin neem ik onder andere de taxi, shuttlebusjes en het openbaar vervoer in mee. Toen ik die schreef was er eigenlijk maar één manier om naar het centrum te komen, met bus 200E en metro 3. Sinds juli 2017 is er echter een nieuwe optie: bus 100E is een rechtstreekse bus van het vliegveld van Boedapest naar het centrum van Boedapest. Lijkt het makkelijkste, maar is het dat ook? Bij deze: 100E vs. 200E + M3.

Beide manieren gaan van het vliegveld naar Deák Ferenc tér, een heel centraal punt in het centrum van Boedapest. Superhandig dus, want vanaf daar kun je enorm veel andere kanten op en praktisch alles is op loopafstand. Dus ook je hotel! Grote kans dat je vanaf hier kunt wandelen, of één metro, tram of bus moet nemen om naar je ho(s)tel te komen.

100E vs. 200E + M3: welke manier is voor jou het handigst?


Onderweg naar Boedapest en weet je niet hoe je het beste met het OV naar het centrum gaat? 100E vs. 200E + M3: welke komt het beste uit de test? Lees meer op doeninboedapest.nl

Bus 100E

Sinds 8 juli 2017 rijdt bus 100E tussen het vliegveld van Boedapest en het centrum. Op deze manier hoef je geen één keer over te stappen om naar het centrum of vliegveld te komen.

De bus vertrekt ieder half uur, om heel (.00) en half (.30) vanaf zowel Deák Ferenc tér als het vliegveld. De eerste twee bussen vanaf Deák Ferenc tér stoppen ook op Astoria om mensen binnen te laten. Van het vliegveld naar Deák Ferenc tér kun je er ook uit bij Kálvin tér.

Voor bus 100E heb je een speciaal ticket van 900 HUF (ca. €2,95) nodig. Deze kun je bij de automaten en loketten kopen. Andere tickets worden niet geaccepteerd, dus ook niet de Budapest Card. Kinderen onder 6 jaar en ouderen ouder dan 65 jaar kunnen gratis gebruik maken van deze bus.

Voordelen van bus 100E

 • Rechtstreeks naar het centrum, je hoeft niet over te stappen tot Deák Ferenc tér
 • Speciaal voor reizigers: met onder andere veel ruimte voor bagage, lage vloer

Nadelen van bus 100E

 • Afhankelijk van de locatie van je hotel slechts enkele minuten sneller dan 200E + M3
 • Gaat slechts ieder half uur
 • Je hebt een speciaal ticket nodig
 • Duurder dan 200E + metro 3

Onderweg naar Boedapest en weet je niet hoe je het beste met het OV naar het centrum gaat? 100E vs. 200E + M3: welke komt het beste uit de test? Lees meer op doeninboedapest.nl

Bus 200E + metro 3

Jarenlang is bus 200E + metro 3 de beste manier geweest om met het openbaar vervoer van het vliegveld van Boedapest naar het centrum van Boedapest te gaan. Bus 200E vertrekt gemiddeld iedere zeven minuten van het vliegveld naar metrohalte Kőbánya-Kispest. Vanaf daar vertrekt overdag iedere vijf minuten metro 3 die door het centrum van Boedapest gaat (’s ochtends vroeg en ’s avonds laat iedere tien minuten). Kőbánya-Kispest is de beginhalte van metro 3, dus je kunt ook niet in een metro stappen die de verkeerde kant op gaat.

Je moet dus één keer overstappen, maar in mijn ervaring kan daar niet veel mis gaan. Je volgt de meute, of je let op de bordjes. Het is heel duidelijk aangegeven. Zowel de bus als de metro stoppen bij meerdere haltes, waardoor het langer duurt voor je in het centrum bent.

Bus 200E en metro 3 zijn onderdelen van het normale OV. Je kunt hier dus gebruik van maken met je gewone ov-tickets en je Budapest Card.

Voordelen van bus 200E + metro 3

 • Je kunt je normale ov-tickets gebruiken,
 • dus zijn ze goedkoper dan bus 100E
 • Er zijn meer haltes, dus stopt mogelijk dichter bij je hotel, of makkelijker/sneller overstappen naar je hotel
 • De bus en metro gaan vaker dan bus 100E

Nadelen van bus 200E + metro 3

 • Je moet minimaal één keer overstappen, vaker als Deák Ferenc tér niet je eindbestemming is
 • Tenzij je een Budapest Card of dagkaart hebt, kost het je minimaal 2 single tickets (600 – 700 HUF, ca. €1,95 – €2,30) of een transferticket (geldig voor bus 200E + metro 3, niet voor de overstap, 530 HUF (ca. €1,75) om bij Deák Ferenc tér te komen.

Onderweg naar Boedapest en weet je niet hoe je het beste met het OV naar het centrum gaat? 100E vs. 200E + M3: welke komt het beste uit de test? Lees meer op doeninboedapest.nl

100E vs. 200E + M3

De uitkomst ligt natuurlijk aan persoonlijke voorkeur en waar je hotel is. Voor ons Nederlanders is 100E ook goedkoop, dus dat beïnvloed de keuze niet heel erg. En rechtstreeks gaan is natuurlijk wel erg makkelijk!

Voor mij is gemak het belangrijkste punt. Rechtstreeks naar het centrum van Boedapest gaan is gewoon heel handig, en daar wint bus 100E. Dit vind ik ook het makkelijkste uitleggen aan toeristen en vrienden en familie die op bezoek komen. Haal ik ze zelf op? Dan neem ik meestal bus 200E + M3. Dit is sneller en minder lopen (met koffers/tassen) naar mijn huis.

Als ik zelf naar het vliegveld moet om te vliegen, dan neem ik meestal bus 100E. Minder overstappen is minder kans dat er iets mis gaat, toch? Ik zorg altijd dat ik ruim op tijd ben, dus ook als er een beetje file is, hoef ik me geen zorgen te maken. Op de terugweg neem ik altijd 200E + M3. Zoals ik al zei, dit is sneller naar mijn huis.

Voor toeristen zou ik zeggen dat 100E wint. Ben je bekender in de stad of ligt je hotel niet bij Deák Ferenc tér in de buurt? Dan zou ik bus 200E + M3 nemen.

100E en 200E + metro 3 rijden allemaal overdag. ’s Nachts moet je aan de gang met nachtbussen. Daarover lees je meer in mijn artikel over hoe je van het vliegveld naar de stad komt, en terug.

– Lees meer: Zo ga je van Boedapest Airport naar Boedapest stad
– Lees meer: Jouw gids voor het openbaar vervoer in Boedapest

100E vs. 200E + M3: waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Onderweg naar Boedapest en weet je niet hoe je het beste met het OV naar het centrum gaat? 100E vs. 200E + M3: welke komt het beste uit de test? Lees meer op doeninboedapest.nl

Handig in Boedapest, Openbaar vervoer in Boedapest
vorige post
volgende post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist • doeninboedapest.nl
  11 augustus 2017 at 18:06

  […] Boedapest vliegveld naar Boedapest centrum: 100E vs. 200E + M3 […]

 • Reply
  R.W.Neeleman
  24 april 2018 at 12:53

  Wij gaan in mei naar Boedapest,nu lees ik dat ouderen 65+ gratis reizen moet ik dan een metrokaart kopen en hoe werk het.

  Vriendelijke groet ,
  Fam.Neeleman

  • Reply
   Petra
   24 april 2018 at 18:22

   Hallo!
   Wat leuk dat jullie naar Boedapest komen!
   Mensen ouder dan 65 jaar reizen inderdaad gratis. Er is geen speciale metrokaart voor, de ID kaart geldt in dit geval als OV-kaart.
   Veel plezier alvast!

 • Reply
  Angelique
  28 mei 2018 at 09:41

  Ha Petra,
  Wij gaan voor de 100 E maar waar koop ik de kaartjes hiervoor ? Op het vliegveld ?
  Ik kan dat nergens terugvinden. Werkt trouwens je nederlandse bankpas in de automaten ?
  Ik hoopr van je te horen, we gaan as donderdag lekker genieten van een lang weekend !

 • Reply
  Hans
  15 augustus 2018 at 13:07

  Hallo Petra,

  Ik wil , net als Angelique, ook weten of mijn Nederlandes pas in de automaten op het vliegveld werkt om een buskaart 100E te kopen?

  • Reply
   Petra
   16 augustus 2018 at 10:56

   Hi Hans,

   Als het goed is werkt de Nederlandse pas gewoon in de automaten. Wel even bij de bank checken of de pas ingesteld staat op Europa/Wereld en niet alleen Nederland.

   Veel plezier!

 • Reply
  Dirk
  15 oktober 2018 at 16:13

  Hallo Petra,
  Mag ik toch nog een vraagje over het gratis openbaar vervoer voor 65plussers? Wij zijn in dat geval, en vertrekken morgen richting Budapest.
  Je zegt dat een IDkaart waarmee je je leeftijd kan bewijzen, volstaat. En daar kan ik me iets bij voorstellen op bus of tram. Je hoeft maar bij controle je ID te tonen. Maar hoe werkt het in de metro? Moet je er niet langs poortjes, waar je pas langs kan na het scannen van een geldig ticket? En zo ja, dan kan dat toch niet met onze Belgische of Nederlandse IDkaart????

  • Reply
   Petra
   15 oktober 2018 at 22:03

   Hi Dirk,

   Boedapest is nog niet zo modern als Nederland/België, en voor zover ik weet staat er op slechts één station bij één uitgang poortjes, en ook daar staan nog controleurs bij. Dus ook bij de metro ingang kunnen jullie terecht met jullie ID kaart; gewoon even aan de controleur laten zien die bij de ingang of roltrap staat.

   Veel plezier!

 • Reply
  Angelique
  2 december 2018 at 19:40

  Hoi Petra,
  Ik vertrek as donderdag voor een aantal dagen naar Boedapest. Ik heb er enorm veel zin in. Bedankt voor de heldere uitleg in je blogs. Ik heb nog 1 vraagje over het openbaar vervoer. Ik verblijf in hotel Danubius Hotel Helia en als ik het goed gezien heb, komt M3 daar ook in de buurt. Heb ik dat goed gezien? Of is het toch handiger om bus e100 te nemen en bij het eindpunt een andere bus te pakken?
  Groetjes,
  Angelique

 • Reply
  Barry
  30 januari 2019 at 20:05

  I have been to Budapest several times and have always taxi’d With your help I have decided to try the bus this trip
  Thank you for making it so much easier for me.

 • Reply
  Anja
  18 februari 2019 at 08:58

  Hallo,

  We gaan volgende week een paar dagen naar Boedapest?
  We zijn geïnteresseerd in Erzsebetvaros hotel D033.
  Kent u deze plaats en is dat niet wat ver van het centraal punt?
  Bedankt voor uw blog super leuk!!
  Grtjs
  Anja

  • Reply
   Petra
   18 februari 2019 at 10:21

   Wat leuk dat jullie naar Boedapest komen!

   Ik ken zelf dit hotel niet en ik kan het hotel ook niet vinden op Google Maps. Maar Erzsebetvaros is district 7 en dat is de leukste wijk van Boedapest (vind ik). Het is levendig, er zijn tal van restaurants en bars en winkeltjes. Het grenst aan Belvaros (stadscentrum), maar het wordt gezien als deel van het centrum.

   Het lijkt me dus een prima plaats om te verblijven, tenzij het hotel te ver naar het westen ligt (verder weg van het centrum).

   Veel plezier in Boedapest!

 • Reply
  Patricia
  3 juli 2019 at 12:29

  Beste Petra,
  Wij reizen volgende week met kinderen (4jaar en 6jaar) naar budapest.
  Moeten zij betalen voor het openbaar vervoer?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Reply
   Petra
   4 juli 2019 at 19:09

   Wat leuk dat jullie naar Boedapest komen, veel plezier alvast!

   Kinderen hoeven in Boedapest pas te betalen als ze naar school gaan. In Hongarije is dat vanaf 6 jaar oud.

   Ik kan geen regels vinden over hoe dat zit met toeristen, dus ik kan helaas niet met zekerheid zeggen of jullie wel of niet hoeven te betalen. Ik betwijfel eerlijk gezegd of ze jullie jongste zouden controleren gezien bovenstaande regel.

   Gelukkig is het OV in Boedapest erg goedkoop voor Nederlandse begrippen – een 72-uurs kaart is 4150 HUF (€12,85 op dit moment).

   Afhankelijk van de kosten die jullie zouden besparen als jullie geen tickets kopen, kunnen jullie kiezen om die achterwege te laten voor de kinderen. Een bekeuring is 8000 HUF (als je ter plekke cash betaalt) en er wordt niet in iedere tram of metro gecontroleerd. Dit is natuurlijk jullie eigen keuze en risico. Twee bekeuringen + alsnog tickets betalen is natuurlijk duurder.

   Ik kan helaas dus niet met zekerheid zeggen of jullie kinderen wel of geen tickets nodig heb, maar ik hoop dat dit helpt!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.