Een dagje naar Wenen vanuit Boedapest

Een dagje naar Wenen vanuit Boedapest? Kan prima! Lees meer op doeninboedapest.nl

In de maanden voor mijn verhuizing naar Boedapest stelde ik een hele lijst samen met plekken waar ik naartoe wilde reizen als ik hier eenmaal woonde. Één van die plekken was Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. En vorige week was het eindelijk zo ver! Ik ging een dagje naar Wenen, met de trein vanuit Boedapest. 

Wenen en Boedapest liggen hartstikke dicht bij elkaar. Je kunt er prima een dagje -of twee- naartoe als je wilt! Er zijn ook veel reizigers die rondreizen en van Boedapest naar Wenen gaan, of andersom. Ik geef een paar tips!


Ongeveer drie weken geleden zat ik te werken met Stacey en we raakten aan de praat over reizen. Ik besloot spontaan treinen en bussen naar Wenen op te zoeken en een paar uur later was het gepland; de dag nadat ik terug kwam uit Nederland gingen we samen een dagje naar Wenen!

Helaas hebben we niet veel vooronderzoek gedaan en zijn we vooral op tips van vriend(inn)en afgegaan. In sommige gevallen pakte dit goed uit, in andere iets minder. Ik weet in ieder geval dat ik nog eens terug moet om meer te gaan zien!

Een dagje naar Wenen vanuit Boedapest? Kan prima! Lees meer op doeninboedapest.nl

Van Boedapest naar Wenen (en terug)

Het is zo’n 2,5 uur om van Boedapest naar Wenen te gaan. Dit kan gemakkelijk via trein of bus, maar ook via ride sharing platforms of (gehuurde) auto. Wij besloten om met de trein te gaan, omdat deze ons WiFi beloofde en we onderweg ook mooi zouden kunnen werken.

De trein van ÖBB was super comfortabel. We zaten bij een tafeltje, er waren schone wc’s, prullenbakken, een restaurant mét ober die je bestelling opnam en kwam brengen, en zelfs een stopcontact. Wat een luxe, vergeleken met de NS (yes, we reden zelfs op tijd). Helaas was de WiFi alleen in Oostenrijk (ongeveer 45 minuten van onze reis), dus dat viel wel een beetje tegen.

Ik boekte onze tickets online bij ÖBB. Je kunt de tickets digitaal opslaan in een app, maar dat lukte niet helemaal bij mij, dus ik heb old school geprint. Wij betaalden €38,- per persoon voor een retourtje. Omdat we graag zo lang mogelijk de tijd wilden in Wenen, stapten we om 06.40u op de trein, om 09.18u kwamen we aan op Hauptbahnhof Wien. ’s Avonds namen we om 18.40u de trein terug, zodat we ook niet al te laat weer terug zouden zijn. Er gaat ieder uur een trein, het is dus te vergelijken met Amsterdam – Antwerpen (maar dan goedkoper en iets luxer).

Een dagje naar Wenen vanuit Boedapest? Kan prima! Lees meer op doeninboedapest.nl

Vervoer in Wenen

Ik loop meestal overal heen tijdens een stedentrip, maar omdat we maar een paar uur hadden, besloten we een dagkaart te kopen voor het OV. Gaat toch wat sneller! Zo’n dagkaart koop je voor €6,10,- per persoon en kun je gebruiken voor onder andere de bus, tram en metro. Vanaf het station pakten we de tram naar de binnenstad, maar er gaat ook een metro.

Er is trouwens ook een Vienna Pass die je kunt kopen. Die kun je kopen voor 1, 2, of 3 dagen en hiermee kun je gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je korting/gratis toegang voor diverse musea en attracties.

Een metro-/tramkaart van de stad is handig, maar ik heb ook Google Maps en de app Vienna Subway & Bus gebruikt om onze reizen te plannen.

Een dagje naar Wenen vanuit Boedapest? Kan prima! Lees meer op doeninboedapest.nl

Lekker eten in Wenen

Omdat Stacey en ik al rond 06.00u in de ochtend hadden ontbeten, hadden we na aankomst in Wenen toch wel aardig honger. Stacey koos op Foursquare een restaurant voor ons uit en we kwamen terecht bij HALLE Café & Restaurant. En man, dat was lekker! Zo, als dat in Boedapest zat, zou ik daar iedere dag eten. Het menu was om te watertanden en ook onze ontbijtjes zagen er héél goed uit.

Ik had de Breakfast Bagel met avocado, bacon, cheddar kaas, tomaat, spinazie en twee gekookte eieren. Stacey ging voor de Healthy Breakfast, dat bestond uit meergranenbrood met roomkaas, komkommer, radijs, een gekookt ei, en avocado, en havermout met banaan, aardbeien, pecannoten, kokosmelk en vanille. Klinkt lekker, was ook heel lekker.

’s Middags haalden we ergens bij de bakker een belegd broodje, maar ’s avonds haalden we eten bij Hungry Guy, nabij metrohalte Schwedenplatz. Gelukkig konden we het meenemen, want we waren de tijd een beetje uit het oog verloren en moesten naar onze trein haasten. Anyway, we haalden een Wiener Schnitzel Pita (een pita broodje gevuld met wiener schnitzel, hummus, en groenten) en Schawarma Platte (een kip-shoarma gerecht). Ook super lekker!

Een dagje naar Wenen vanuit Boedapest? Kan prima! Lees meer op doeninboedapest.nl Een dagje naar Wenen vanuit Boedapest? Kan prima! Lees meer op doeninboedapest.nl

Wat te doen in Wenen

Zoals ik al zei, we hadden ons niet heel erg goed voorbereid op ons stedentripje naar Wenen. Ik was de week ervoor in Nederland om familie te zien, te werken en een halve marathon te lopen. Stacey was hard aan het werk om de woensdag vrij te kunnen nemen. Een vriendin van Stacey raadde het Natuurhistorisch Museum aan, ik kreeg van meerdere vrienden te horen dat ik naar Schloss Schönbrunn moest.

Wat wij deden in Wenen

We begonnen bij het Natuurhistorisch Museum, in het Museumkwartier. Zonder studentenkaart betaal je hier €10,- entree. Het gebouw was waanzinnig, zowel aan de buitenkant als van binnen. Wauw, wauw, wauw. Verder viel het ons helaas tegen, we hadden er meer van verwacht. Het hele museum stond vol met wel duizenden opgezette dieren, niet ons ding. Wij hadden meer verwacht over de geschiedenis van de mensheid en de wereld. Helaas voor ons, maar als je dat wel leuk vind, is dit museum zeker aan te raden.

’s Middags gingen we naar Schloss Schönbrunn, keizerlijk landgoed en paleis in het westen van Wenen. En onder andere zomerresidentie van de jonge keizerin Sisi (waar ieder Europees meisje fan van is). Van buiten is het paleis indrukwekkend, van binnen ook adembenemend. Je kunt gratis het terrein op om het paleis van buiten te bekijken en door de tuinen te dwalen (dat wil ik volgende keer doen!), maar er zijn ook diverse tours te boeken zodat je het paleis in kunt. Wij deden de Imperial Tour, de kortste tour van ca. 35 minuten door ruim 20 kamers. Ik vind de tours best wel duur, maar het was het zó waard! Volgende keer doe ik misschien zelfs wel een uitgebreidere tour… Ook hier krijg je korting met een studentenkaart!

Voor de volgende keer

Wij hadden weinig tijd, maar er is ZO VEEL meer te doen en zien in Wenen. Ik heb zelfs een lijstje voor de volgende keer:

  • Een free walking tour doen, altijd een goede start in een nieuwe stad
  • Door de tuinen van Schloss Schönbrunn dwalen
  • Naar het Globe Museum in de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek
  • Naar Hofburg, hier is ook het Sisi Museum gevestigd
  • Het uitzicht over Wenen bewonderen vanaf de Stephansdom of Donauturm
  • Naar Prater, een park met attracties als een planetarium en achtbanen
  • De Weense Staatsopera zien (blijkbaar hetzelfde als die van Boedapest, maar dan groter!)

Je ziet het; een (twee)dagtripje naar Wenen is écht een aanrader! Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken om te bezoeken, zoals musea, restaurants en bars, bezienswaardigheden, wijken, parken, etc. 

Heb jij nog tips voor mijn volgende tripje naar Wenen?

Dagtripjes vanuit Boedapest, Doen & zien
Vorige post
Volgende post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply