Doen in Boedapest on tour: Balaton Sound 2017

Balaton Sound 2017

In de eerste weken dat ik in Boedapest woonde, zag ik diverse posters door de hele start voor muziekfestivals. Als je me kent, weet je dat ik muziekfestivals geweldig vind. Zeker met de DJ’s die ik op deze posters voorbij zag komen. Een aantal van mijn grote favorieten, een dozijn of twee DJ’s waar ik regelmatig naar luister en misschien wel 100 artiesten en DJ’s waar ik de naam niet van (her)kende. Afgelopen weekend ben ik naar Balaton Sound 2017 in Zamárdi geweest en wat was het tof!

Ik zag dat Kygo op Balaton Sound 2017 zou spelen, dus ik moest er gewoon heen. Ik zag hem één keer eerder: in Antwerpen in een stadium in maart. Dat zijn niet de juiste omstandigheden voor Kygo: daar moet je van genieten terwijl je in de zon staat of tijdens een warme zomeravond, met een koel drankje in je hand en honderden dansende mensen om je heen (Belgen dansen niet echt). Afgelopen weekend dus in de herkansing voor Kygo en één van de grootste muziekfestivals in Hongarije bezoeken. Woohoo!

Balaton Sound 2017

Van en naar Balaton Sound vanuit Boedapest

Balaton Sound vindt plaats aan het Balaton meer, in de plaats Zamárdi. Letterlijk op het ‘strand’ (dat hier vooral uit gras en steigers bestaat, maar dat maakt niet uit!), want je kan zelfs zwemmen in het meer, zonnen of naar boat parties op Balaton Sound.

Vanaf Boedapest Déli Pályaudvar gaat een rechtstreekse trein naar Zamárdi. Afhankelijk van of je de Intercity of de Express hebt, duurt tot 1,5 tot 2 uur. Terug gaan de treinen de hele nacht, ongeveer iedere 1,5 uur.

In Zamárdi loop je in zo’n 20 minuten naar het festivalterrein. Dit is trouwens ook waar de festivals Strand en B My Lake plaats vinden, dus met de locatie zit het duidelijk wel goed.

Balaton Sound 2017

Faciliteiten op Balaton Sound

Jeetje, wat is het groot! Ik heb minimaal 10 stages gezien, er zijn meerdere ‘straten’ met bars en food trucks, en er is zelfs een drogisterij (met eigen stage, goede marketing Rossman!).

Qua eten en drinken zat het wel goed. Er was enorm veel keus qua eten en ook stonden een aantal restaurant ketens op het festival met food trucks, zoals Zing Burger en Bite. Van de bars was ik fan. Waar je in Nederland vaak alleen bier en wijn kan kopen of dure cocktails, was dat hier beter te doen. Fröccs, cider, verschillende soorten bier en wijn, still en sparkling water, diverse soorten fris, cocktails. Keuze genoeg dus!

Ik heb de camping niet bezocht, maar via de website heb ik begrepen dat er iets van 3 verschillende campings zijn (bijvoorbeeld aan het strand) en dat er ook tal van hotels samenwerken met Balaton Sound 2017. Zo rijden er bijvoorbeeld shuttle bussen tussen sommige hotels en het festival.

Van de betalingsregeling kunnen festivals in Nederland/België trouwens nog wat leren. Waar je in Nederland standaard teveel munten koopt of op het eind snakt naar iets te eten of drinken (maar geen munten meer hebt), kun je bij Balaton Sound 2017 gewoon contactloos betalen. Met je eigen pinpas, of via FestiPay (waar je geld op zet op verschillende punten op het festival en het saldo kun je via je telefoon in de gaten houden, aan het einde krijg je het overige geld + de borg terug!). Wat een uitkomst!

Balaton Sound 2017

Hoe was Balaton Sound 2017?

En dan waar het om gaat: hoe was het festival?

Wij kwamen rond 16u aan op het festival en hebben eerst een klein rondje gelopen om een beetje te kijken wat er allemaal was. Zoals ik al zei: er is veel! Daarna gingen we naar de set van Headhunterz bij de Main Stage. Tijdens zijn set begon het te gieten met enorm grote druppels. Maar de sfeer zat er goed in en werd eigenlijk alleen maar beter door de regen. Dat was nog eens een goede start!

Na Headhunterz was de beurt aan Robin Schulz, die jullie vast wel kennen van onder andere zijn hit ‘Sugar’. Intussen was de regen voorbij en begon het een beetje te schemeren. De verlichting ging aan en wat was het chill. Lekker dansen, kletsen met nieuwe mensen en genieten van de sfeer.

Tijd voor mijn main act, degene voor wie ik eigenlijk kwam (haha): KYGO! En ja, ik kan er niet omheen. ZO FIJN! Mooie lichtshow, natuurlijk goede muziek, etc. Het was een beetje jammer dat ik mijn gezelschap intussen kwijt was geraakt en dus in mijn eentje stond, maar goed. Dat laat ik de set niet verpesten, haha.

Na Kygo zocht ik mijn gezelschap weer op en besloten we te gaan stage hoppen. Van de ene naar de andere, net waar muziek is waar we naar wilden luisteren. We zagen Dua Lipa en diverse DJ’s waarvan ik de namen niet meer weet. Om een uur of twee had ik even een dipje, maar uiteindelijk hebben we het nog tot 4 uur volgehouden.

Balaton Sound 2017

Een minder positieve note: de zaterdag is de vierde dag van het festival. De mensen die er het hele festival zijn, zijn al doodmoe van het drinken, de zon en het weinige slapen (en waarschijnlijk sommigen ook wel van de drugs). Na middernacht doen de dagbezoekers mee. Er komt dan meer agressiviteit en ongepaste activiteiten naar voren en dat is wel erg zonde van de sfeer en ervaring. Dit is gelukkig wel maar een heel klein deel, maar toen ik moe werd, was ik er gewoon zat van, haha.

Oh een andere: ik miste mijn festival vriendjes en vriendinnetjes! In Nederland heb ik een aantal vrienden met wie ik naar festivals ga en deze ervaring was toch wel héél anders. Volgend jaar moeten ze maar mooi naar Hongarije komen voor een mooie vakantie!

Voor mij dus wel voor herhaling vatbaar, maar dan wel het liefste met mijn eigen vrienden en het hele festival! Dus dan ook lekker genieten van het ‘strand’, het weer en mijn vrienden voordat we naar het festival gaan.

Wat is jouw favoriete festival?

Dagtripjes vanuit Boedapest, Doen & zien, Petra in Boedapest
vorige post
volgende post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.