Hoe mijn liefde voor Boedapest groeide

Ik ben verliefd op Boedapest! Hoe die liefde voor Boedapest tot stand kwam vertel ik op doeninboedapest.nl

Het moge duidelijk zijn: ik ben gek op Boedapest. In iets meer dan een jaar bezocht ik de stad vijf keer! En ik heb er nog steeds geen genoeg van. Sterker nog, ik heb meer heimwee naar Boedapest, dan naar huis! Maar hoe is mijn liefde voor Boedapest ontstaan en waarom houd ik zo van die stad?

Om één of andere reden voel ik me gewoon goed in Boedapest. De stad is prachtig, ik kan er heerlijk hardlopen, rondjes dwalen door de stad, relaxen in de zon of bijvoorbeeld een museum bezoeken. Anything is possible! Intussen ken ik er ook een aantal mensen en dat maakt het alleen maar beter.

Mijn eerste bezoek aan Boedapest

In oktober 2015 studeerde ik af. Ik besloot mezelf een afstudeercadeautje te geven en ging bij Wizzair op zoek naar de goedkoopste tickets. Zo kwam ik uit op een retourtje van €40, naar Boedapest! Ik had wel eerder van de stad gehoord en misschien ook wel eens een foto gezien, maar ik wist verder niks van de stad. Het retourtje werd geboekt en zo zat ik ongeveer een maand later voor nog geen 24 uur in Boedapest.

Ik zocht een beetje informatie op en nam contact op met een oude internationale klasgenoot die er woont. ’s Ochtends rond een uur of 11 kwam ik aan in de stad en de eerste paar uur wandelde ik van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Van de Markthal (lunch!), naar de top van de Géllertberg, via de Burchtheuvel naar de Matthiaskerk en het Vissermansbastion. Van daar pakte ik de metro om met die klasgenoot af te spreken en de rest van de middag/avond bracht ik door aan de Pest-zijde. Lekker eten, bijkletsen, trekpleisters als de opera en het Heldenplein bezoeken… We waren er druk mee! Midden in de nacht nam ik de nachtbus naar het vliegveld, waar ik om half 7 ’s ochtends weer vertrok.

Ja, het was een kort bezoek. En hoewel ik nog niet zo stapelverliefd was als nu (het was ook maar een kort bezoek), ik WIST dat ik terug moest.

Ik ben verliefd op Boedapest! Hoe die liefde voor Boedapest tot stand kwam vertel ik op doeninboedapest.nl

Dat gebeurde 4,5 maand later

Enkele maanden later vertelde een collega dat ze graag eens naar Boedapest wilde, maar niemand kon vinden die mee wilde. Ik zei natuurlijk dat ik wel mee wilde. Dit was een  mooie kans om terug te gaan! We boekten vluchten met Wizzair en een studio via Airbnb en in april ging ik terug. We bezochten weer de belangrijkste trekpleisters, hebben heerlijk gegeten en zijn zelfs naar de opera geweest. Het was geweldig weer, dus we hebben ook van de zon genoten op het Margaret eiland.

Tijdens dit bezoek groeide de liefde voor Boedapest echt. Het was een heerlijk reisje. Ik voelde me relaxed, ik genoot van de stad. Ergens tijdens deze dagen begon het idee op te borrelen om voor langere tijd naar Boedapest te gaan.

Een volle week in Boedapest

Daarna duurde het even voordat ik weer terug ging naar Boedapest, maar in september ging ik met een vriendin terug. We vonden een goedkope Airbnb en voordelige vluchten en gingen voor een volle week. Ik kon niet wachten! We hebben heel rustig aan gedaan, tijd genoeg tenslotte! We spraken ook een paar keer met de mensen af die ik intussen had leren kennen en we vonden het heerlijk om gewoon door de stad te dwalen. Just as I like it!

Intussen was het voornemen er al om een tijdje in Boedapest te gaan wonen. Van ‘hmm, een maand ofzo?’ was het al naar ‘minimaal drie maanden, maar zo lang ik het leuk vind, waarom zou ik terug gaan?’. Ik leerde nog meer mensen kennen en zelfs het feit dat de mobiel en portemonnee van die vriendin werden gestolen kon mijn liefde niet bekoelen.

De dag na terugkomst boekte ik een nieuwe trip, voor januari.

Ik ben verliefd op Boedapest! Hoe die liefde voor Boedapest tot stand kwam vertel ik op doeninboedapest.nl

Spontaan even terug

In november boekte ik spontaan een tripje naar Boedapest voor begin december. De liefde voor Boedapest bleef kriebelen. Ik miste de stad, ik wilde mijn vrienden zien en er gewoon even tussenuit. En waar kan ik dan beter heen dan Boedapest?

Het was intussen een stuk koeler geworden en veel minder groen, maar ook in de winter is de stad mooi! Het werd een echt winters bezoek aan Boedapest: kerstmarkt hier en schaatsen daar.

Binnen een maand

Nog geen maand na mijn vertrek in december stapte ik weer op het vliegtuig, voor mijn vijfde keer naar Boedapest. Begin januari ging ik een weekendje terug. Intussen was het nog veeeeeeel kouder (-20C!!) maar dat weerhield mij niet om een free walking tour van 3 uur te doen.

Ik trok een avondje op met solo travellers, bezocht een party hostel en ging mee met een bar crawl. Ik ging koffie drinken, pizza eten en spelletjes spelen met vrienden en deed zelfs nog een beetje werk. Het was precies wat ik nodig had.

En die liefde voor Boedapest?

Tja. Ik kan niet uitleggen hoe of waarom, maar ik merk het aan van alles. Ik houd van de gebouwen. Van het metrosysteem. Het koude én warme weer. De mensen. De parken, restaurants en bezienswaardigheden. Hoe onmogelijk de taal is. De Donau die midden door de stad stroomt. De gastvrijheid van de mensen die ik ontmoet. Het eten en drinken. De hotspots die je random om iedere hoek tegen lijkt te komen.

Ik heb heimwee naar Boedapest als ik thuis ben. Dagelijks check ik vluchten om te kijken of ik een goede deal kan vinden. Ik droom over de stad, maak plannen en zoek nieuwe hotspots op, zelfs als ik geen tripje in het vooruitzicht heb staan. En hallo, ik ben zelfs (na wat aandringen van familie en vrienden) een blog over Boedapest begonnen!

Of Boedapest net zo leuk is als ik er woon en niet alleen op bezoek ben? Dat gaan we dit jaar uitvinden. Je had het vast al door als je het hele artikel hebt gelezen, haha. De planning is dat ik in april naar Boedapest ga. Voor hoe lang? Dat weet ik nog niet. Dat ligt onder andere aan hoe het bevalt! Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit! Komen die lijsten met planningen en hotspots toch nog van pas.

Wat is jouw lievelingsstad?

Ik ben verliefd op Boedapest! Hoe die liefde voor Boedapest tot stand kwam vertel ik op doeninboedapest.nl

Eerste foto: Esther Aagtjes

Petra in Boedapest
vorige post
volgende post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.