Jánoshegy – het hoogste punt in Boedapest

IMG-20170822-WA0020

Boedapest is een best groene stad. Er zijn tal van parkjes en plantsoenen door de hele stad, iedereen kent wel het Stadspark (Városliget), en Margaret eiland (Margit sziget) -het groene hart van Boedapest. Aan de Boeda-zijde van de stad, heb je nog de Boeda heuvels, inclusief parken en zelfs mogelijkheden om te hiken. Gisteren ben ik met mijn zusje Jánoshegy op gelopen/gehiked, het hoogste punt van Boedapest. En het was het waard!

De top van Jánoshegy (János heuvel) is het hoogste punt van Boedapest, met 527 meter. De heuvel ligt in het gebied Normafa. In dit natuurgebied vind je enkele heuvels, met bos, parken, speeltuinen, restaurantjes, etc. Er zijn wandelpaden, hardlooppaden en fietspaden. Wij zagen families die met kinderen naar de speeltuinen gingen, stelletjes die op date waren, maar ook gewoon vriendinnen die van het iets koelere weer genoten. Het is dus altijd een goed idee!

Sowieso is Normafa dus een tip als je een stuk wilt wandelen zonder dat je na enkele minuten alweer op een drukke straat uit komt. Er staan diverse routes aangegeven. Wij hadden gisteren een doel voor ogen: de Erzsébet uitkijktoren op Jánoshegy. Het hoogste punt in Boedapest, een overweldigend uitzichten (we weten allemaal hoe gek ik ben op weidse uitzichten) én de toren is vernoemd naar Sissi, die historische figuur waar praktisch ieder meisje een zwak voor heeft.

Op naar het hoogste punt in Boedapest, Jánoshegy! Vanaf de Erzsébet uitkijktoren zie je de mooiste uitzichten. Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl

Omhoog op Jánoshegy

Mijn zusje heeft hoogtevrees, daarom zijn wij gaan wandelen in plaats van de stoeltjeslift te nemen. Je kunt vanaf Boedapest bus 21 en 21A nemen vanaf Széll Kálmán tér. Stap uit bij de laatste halte (Normafa), vanaf daar hoef je alleen maar het grote pad te volgen. Onderweg staan ook nog wegwijzers, volg het bordje Erzsébet-kilátó. Zo nu en dan vang je een glimp op van de toren, maar gelukkig is ‘ie dichterbij dan hij lijkt.

Je kunt op meer  manieren dichterbij de top komen, al zul je het laatste stuk sowieso zelf moeten klimmen.

Zugliget Libegő

Je kunt ook met de Zugliget Libegő, de stoeltjeslift. Dit duurt ongeveer 15 minuten en onderweg wordt je getrakteerd op waanzinnige uitzichten over Boedapest.

Een ritje met de stoeltjeslift kost 1000 HUF (ca. €3,30) per volwassene. Om bij de stoeltjeslift te komen, neem je bus 291 vanaf Nyugati Pályaudvar en stap je uit bij de eindhalte.

– Lees meer: Jouw gids voor het openbaar vervoer in Boedapest

Gyermekvasút – kindertrein

De Gyermekvasút is de kindertrein. Nee, geen trein alleen voor kinderen. Deze trein en het traject worden helemaal gemanaged door kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud. Alleen de machinist is een volwassene, en natuurlijk is er volwassen supervisie.

De route van de kindertrein is zo’n 11 km lang, een enkel ritje duurt ongeveer 45 minuten. Onderweg stop je onder andere in Normafa, maar ook hoger op Jánoshegy. Een leuk uitje met kinderen en zo zie je gelijk meer van de omgeving!

Een enkeltje kost 700 HUF (ca. €2,30), een retourtje 1400 HUF (ca. €4,60) voor volwassenen. Voor kinderen betaal je de helft. Je bereikt de haltes van de Gyermerkvasút met diverse bussen en trams vanuit Boedapest. Op de website vind je meer info.

Op naar het hoogste punt in Boedapest, Jánoshegy! Vanaf de Erzsébet uitkijktoren zie je de mooiste uitzichten. Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl

Erzsébet uitkijktoren

Dan heb je eindelijk de top van Jánoshegy bereikt, maar dan ben je er nog niet. In de winter kun je misschien wel al van het uitzicht genieten, maar in de zomer kan ik het je aanraden toch de toren te beklimmen. Met al die bomen kun je niet zo ver kijken namelijk.

De hele toren is vier verdiepingen, er zijn drie verdiepingen van waar je rond kunt kijken. Er zijn enkele verrekijkers, maar met helder weer heb je die écht niet nodig. Ik herkende in één oogopslag het parlement van Boedapest! Als je wat kennis hebt van de topografie in Hongarije, kun je meer punten herkennen, maar dat geldt niet voor mij.

Een paar leuke feitjes:

  • De toren is vernoemd naar de Hongaarse koningin Elizabeth (in het Hongaars Erzsébet), die wij allemaal kennen als Sissi. Het verhaal gaat dat zij -als ze in Boedapest was- uren kon doorbrengen op de plek waar de toren staat.
  • De uitkijktoren is ontworpen door Frigyes Schulek, die ook het Vissermansbastion ontwierp. Wie ziet de gelijkenissen?

De Erzsébet uitkijktoren is gratis toegankelijk, en open van 8 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds.

Op naar het hoogste punt in Boedapest, Jánoshegy! Vanaf de Erzsébet uitkijktoren zie je de mooiste uitzichten. Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl Op naar het hoogste punt in Boedapest, Jánoshegy! Vanaf de Erzsébet uitkijktoren zie je de mooiste uitzichten. Meer weten? Kijk op doeninboedapest.nl

Het uitzicht vanaf Jánoshegy/Erzsébet uitkijktoren

Het uitzicht is dus fenomenaal. Je kunt praktisch heel Hongarije zien vanaf hier.

Oké, dat is een grapje, want Hongarije is een stukje groter dan Nederland. Maar je kan heel Boedapest zien liggen, plus ik heb me laten vertellen dat je met mooi weer wel 77 km ver kunt kijken, en onder andere de toppen van de Pilis en Mátra heuvels/bergen kunt zien.

Maar zelfs als je die punten niet (her)kent, is het uitzicht zeker de moeite waard. Bergen/heuvels, de Hongaarse vlakte, Boedapest; geweldig. Als je graag uit wilt kijken over Boedapest van dichterbij, dan kun je beter omhoog lopen bij bijvoorbeeld de Citadella.

– Lees meer: 5x de mooiste uitzichten in Boedapest

Voor ons zeker een geslaagd uitje. Het uitzicht is waanzinnig en dat wandelen door Normafa is ook voor herhaling vatbaar. Als je iets langer in Boedapest bent, kan ik het je zeker aanraden.

Ben jij al eens Jánoshegy op geweest? Wat vond jij van het uitzicht?

Doen & zien, Uitzichtpunten in Boedapest
Vorige post
Volgende post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply