Ik leer Hongaars #1

Ik leer Hongaars bij Zsuzsi? Meer weten over mijn Hongaarse lessen? Lees mee op doeninboedapest.nl

Tanulok magyarul (ik leer Hongaars)! Als je in een land gaat wonen, vind ik het wel zo netjes en leuk om wat van de taal te leren. Zeker als je van plan bent om langer dan een aantal weken te blijven. Ik ben vorige week begonnen met Hongaarse lessen en wil regelmatig een update geven.

Gisteren heb ik mijn tweede les gehad, dus ik begin lekker bij het begin. De eerste twee lessen! Eigenlijk zijn het les 5 en 6, maar ik ben pas later ingestroomd. Nee, niet omdat ik zo slim ben, gewoon omdat ik pas vorige week op zoek ging naar een cursus.

Ik leer Hongaars bij Zsuzsi? Meer weten over mijn Hongaarse lessen? Lees mee op doeninboedapest.nl

Hungarian lesson with Zsuzsi

Ik leer Hongaars bij Hungarian lesson with Zsuzsi. Volgens mij is Zsuzsi ooit zelf Hongaarse lessen gaan geven en kreeg ze het zo druk dat ze nu meerdere docenten aan het werk heeft. De school (of gehuurde lokalen) zijn vlak naast de Opera, dus midden in de stad en goed bereikbaar.

Vorige week ben ik ingestroomd in de Hongaarse lessen voor absolute beginners. Twee keer per week -dinsdag en donderdag- krijg ik ’s avonds 1,5 uur les. Deze cursus duurt acht weken. En als het goed is beginnen in september weer nieuwe avondcursussen, dus dan zou ik als het goed is door kunnen gaan met de gewone beginners cursus!

De klassen zijn klein, maximaal zes studenten. In mijn klas zijn we allemaal beginners, allemaal international (duh) en allemaal jong. We hebben mensen uit Taiwan, Kazachstan, Polen, Portugal en Frankrijk. Wij hebben twee docenten, ook beiden nog jong. De lessen bestaan (so far) uit spelletjes (zoals memory), drama (uitbeelden) en natuurlijk herhalen, opschrijven, etc.

De eerste lessen

Oké, de eerste vier lessen heb ik dus gemist. Maar ik heb het huiswerk gemaakt en ben op Quizlet flink aan het overhoren om de woorden te kunnen onthouden. Lekker vocabulary opbouwen, de grammatica komt vanzelf wel, haha!

We beginnen natuurlijk met de basics. Het alfabet bijvoorbeeld, dat bestaat uit 44 (!!!) letters. Of gecombineerde letters, zoals ‘sz’, ‘ny’ en ‘gy’. En dan dus nog uitspraak. Zo wordt een ‘s’ uitgesproken als ‘sj’, maar ‘sz’ als een gewone ‘s’. Oh, maar ‘zs’ is dan weer ‘z-sj’. Volg je het nog?

Ook leren we introducties, zoals groeten en onszelf voorstellen. Szia, Petra vagyok! (Hoi, ik ben Petra!) Maar ook welk werk je doet, waar je vandaan komt en hoe oud je bent. Daarom leren we dus ook cijfers, beroepen, landen/nationaliteiten/talen:

  • Nederland = Hollandia
  • Nederlands (nationaliteit) = Holland
  • Nederlands (taal) = Holland, behalve als je wil zeggen ‘ik spreek Nederlands’, dan zeg je ‘Beszélek hollandul’

Voordat ik deze blog herschreef verloor ik me hier al helemaal in het uitleggen dat je in het Hongaars stukjes toevoegt aan woorden om dingen duidelijk te maken, zoals over welke persoon het gaat. Maar dat interesseert jullie waarschijnlijk helemaal niet én daarbij ken ik nog helemaal geen Hongaars, dus wie ben ik om het uit te leggen?

Ik leer Hongaars bij Zsuzsi? Meer weten over mijn Hongaarse lessen? Lees mee op doeninboedapest.nl

Hongaars de moeilijkste taal?

Hongaren vinden het geweldig om niet-Hongaren te vertellen dat Hongaars de moeilijkste taal is om te leren. Dit komt vooral omdat het op geen één andere taal lijkt. Er is een stamboom van alle talen, en Hongaars heeft z’n eigen boom. Toch herken ik sommige woorden of samenstellingen uit Nederlands en Engels. Zo is ‘dierentuin’ in het Engels ‘zoo‘. We weten allemaal dat het dierentuin betekent, maar letterlijk zouden wij natuurlijk ‘animal garden’ zeggen. Dat doen ze in het Hongaars dus ook: ‘állatkert‘.

Of het de moeilijkste taal is om te leren? Tot nog toe vind ik het niet moeilijker dan Frans of Duits. Ik denk dat het ook aan je interesse en houding ligt. Als je begint met: ‘ik ga nu de moeilijkste taal ter wereld leren en dat gaat me toch lastig worden’, is het logisch dat het moeilijker is dan ‘ik ga een nieuwe taal leren en ik heb er zin in!’. Ik heb deze post van polyglot Benny Lewis al opgeslagen om door te lezen als ik het even niet meer zie zitten.

Er zijn scholen die alle grammatica uitleggen, Zsuzsi begint met conversationeel Hongaars. Dingen die we gelijk kunnen gebruiken. Zo leerde ik afgelopen week groenten en fruit, en boodschappen doen gaat nu wat sneller (want ik hoef niet meer alles op te zoeken op Google Translate).

Ik ben dus begonnen met Hongaars leren. Natuurlijk is het een uitdaging, dat is iedere nieuwe taal! Maar ik ben gemotiveerd en ik heb er héél veel zin in!

Vinden jullie het leuk als ik updates en wat basic zinnen/woordjes deel?

Petra in Boedapest
vorige post
volgende post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.