Magyar Állami Operaház – Ervaar de opera in Boedapest

Wil je naar de opera in Boedapest? Goed idee! Op doeninboedapest.nl vind je meer informatie over het plannen van je operabezoek.

Misschien weet je het, misschien ook niet: Hongarije heeft een rijke opera geschiedenis. Alleen al in Boedapest vind je meerdere opera gebouwen en het land heeft diverse belangrijke componisten voortgebracht. Een opera-ervaring mag tijdens je bezoek aan Boedapest dan ook niet ontbreken.

Het mooiste (en belangrijkste) operagebouw in Boedapest is het Hongaarse Operahuis aan Andrássy út, de belangrijkste straat in Boedapest. Alleen al het gebouw is een bezoek waard, maar om een opera bij te wonen hoef je ook niet al te diep in de buidel te tasten. Als je het goed doet en een beetje geluk hebt dan.

Het Hongaarse Operahuis

Het Magyar Állami Operaház (ofwel Hongaarse Operahuis) is gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Het is gebouwd in neorenaissance stijl, net als onder andere het Centraal Station in Amsterdam en het Academiegebouw in Groningen. De binnenkant van het gebouw is rijk versierd; je kijkt je ogen uit. De belangrijkste Hongaarse kunstenaren hebben aan het gebouw meegewerkt. Er wordt gezegd dat het auditorium de derde beste akoestiek heeft in Europa, na La Scala in Milaan en Palais Garnier in Parijs.

Dagelijks worden er tours gegeven door het gebouw. Deze zijn in zes talen te volgen, waaronder Engels en Duits. Hier kun je een kaartje voor een miniconcert bij kopen, zodat je het geluid kunt ervaren waar de Hongaren zo trots op zijn. Zonder voor de tour te betalen kun je alleen de hal in (die trouwens ook al erg indrukwekkend is).

Wil je naar de opera in Boedapest? Goed idee! Op doeninboedapest.nl vind je meer informatie over het plannen van je operabezoek.

Een opera in Boedapest bijwonen

Woon je liever een échte opera (of andere voorstelling, zoals ballet, dans of een musical) bij? Via de website van de opera in Boedapest kun je opzoeken wat er geprogrammeerd is tijdens jouw bezoek. Let goed op of het stuk in het Operahuis speelt, of in het Erkel theater. Die tweede is minder indrukwekkend, ligt iets uit het centrum en biedt niet altijd Engelse boventiteling. Houd ook Google Translate bij de hand, want niet alle beschrijvingen op de website zijn naar het Engels vertaald.

De prijs van de opera in Boedapest kan behoorlijk oplopen. Bij sommige opera’s betaal je minimaal €50 voor een kaartje, iets wat niet iedere reiziger ervoor over heeft. Wil je wel de ervaring, maar niet teveel geld uitgeven? Dan moet je de website goed in de gaten houden. Als je geluk hebt, kun je namelijk héél goedkoop een repetitie bijwonen.

Kaartjes zouden via de website gekocht moeten kunnen worden, maar mijn ervaring is dat dit niet voor alle shows geldt en ook niet altijd werkt. Vanaf 10 uur is het loket in het Operagebouw op de meeste dagen geopend en kun je daar tickets kopen.

Mijn ervaring met de opera in Boedapest

In april 2016 was ik met een collega in Boedapest. Wij wilden graag een opera bijwonen, maar waren op budget reis en hadden er dus geen tientallen euro’s voor over. Gelukkig voor ons was er op onze tweede avond een repetitie waar we naartoe konden. Voor ongeveer €1,50 per persoon kochten we een ticket voor een drie uur durende repetitie. Dit waren de goedkoopste kaarten en we zaten helemaal bovenaan, maar we konden het prima zien en gelijk de hele zaal bewonderen.

En het optreden? Dat was supergoed. Soms ging er iets mis (zoals een schommel die bleef hangen), maar voor ons maakte dit niet uit. We woonden wel mooi een opera in Boedapest bij!

Magyar Állami Operaház
Adres: Andrássy útca 22
OV: Opera (Metrolijn 1, geel)
Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10u tot 20u
Entree: gratis, voorstellingen vanaf 400 HUF (ca. €1,50), rondleidingen 2990 HUF (ca. €10)
Rondleidingen: dagelijks om 14u, 15u en 16u
Website: www.opera.hu en www.operavisit.hu

Zou jij naar de opera in Boedapest willen? Of bewonder je liever alleen het gebouw?

Wil je naar de opera in Boedapest? Goed idee! Op doeninboedapest.nl vind je meer informatie over het plannen van je operabezoek.

Doen & zien
Vorige post
Volgende post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Hoe mijn liefde voor Boedapest groeide • doeninboedapest.nl
    15 februari 2017 at 06:29

    […] window._wpemojiSettings = {"baseUrl":"https://s.w.org/images/core/emoji/2/72×72/","ext":".png","svgUrl":"https://s.w.org/images/core/emoji/2/svg/","svgExt":".svg","source":{"concatemoji":"http://doeninboedapest.nl/wp-includes/js/wp-emoji-release.min.js?ver=4.6.3"}}; !function(a,b,c){function d(a){var c,d,e,f,g,h=b.createElement("canvas"),i=h.getContext&&h.getContext("2d"),j=String.fromCharCode;if(!i||!i.fillText)return!1;switch(i.textBaseline="top",i.font="600 32px Arial",a){case"flag":return i.fillText(j(55356,56806,55356,56826),0,0),!(h.toDataURL().length Vorige post Magyar Állami Operaház – Ervaar de opera in Boedapest […]

  • Leave a Reply