Doen in Boedapest on tour: #Mátrahike met Budapest Hikers

En zo woonde ik al zes maanden in Boedapest! Lees meer op doeninboedapest.nl

Een paar dagen nadat ik in Boedapest aan kwam, zag ik op Facebook een evenement voorbij komen. Een hike naar Mátra, het hoogste punt in Hongarije. Ik heb een aantal keer in Spanje kunnen hiken en ik vind hiken hartstikke leuk. Daarom greep ik de kans gelijk aan en boekte ik een ticketbij Budapest Hikers.

Eigenlijk zouden twee nieuwe vrienden ook meegaan, maar omdat de hike een week werd uitgesteld vanwege het weer konden zij helaas niet mee. Ik moest dus in mijn eentje en dat vond ik nog best spannend! Spoiler alert: de groep en organisatie zijn hartstikke leuk, gezellig en internationaal. Helemaal geslaagd en voor herhaling vatbaar!

budapest hikers

Budapest Hikers

Ágnes en Jamie zijn begonnen met Budapest Hikers. Iedere maand organiseren ze een hike waarbij ze de route, het vervoer en (naar keuze) de lunch verzorgen. Het enige wat je zelf hoeft te doen is je opgeven en het lopen 😉

Het is een mooie manier om meer van Hongarije te zien dan alleen Boedapest, zonder al te veel moeite. Even de natuur in, actief zijn en nieuwe mensen leren kennen. Je hoeft geen plek uit te zoeken, auto te huren of gezelschap te zoeken. ’s Ochtends vertrek je en aan het eind van de middag/in de avond kom je weer terug in Boedapest. Een leuke dagtrip dus, als je in Boedapest woont of de stad een aantal dagen bezoekt.

Budapest Hikers heeft inmiddels ruim 15 hikes georganiseerd, bijna 300 kilometer gehiked en meer dan 850 mensen mogen verwelkomen op de hikes! Hoe tof is dat?

budapest hikers

De hikers

Het gezelschap dat op de hikes van Budapest Hikers afkomt is heel divers. Ze komen van over de hele wereld, hebben verschillende leeftijden en een uiteenlopende ervaring met hiken.

Zo sprak ik tijdens de hike met mensen uit Groenland, Mexico, India en uit Hongarije zelf. De jongste persoon die ik sprak was 20, de oudsten schat ik op 50+. Sommige mensen zagen er uit als top hikers met héél veel ervaring: afritsbroek, hoed, van die wandelstokken en echte hiking boots. Anderen waren (net als ik) gekleed in sportkleding en sneakers. Zelf heb ik pas drie keer eerder gehiked, anderen reisden de hele wereld over en gingen overal hiken. Er waren een aantal nomads, maar ook mensen met kantoorbanen, kinderen, etc. Kortom; een heel diverse groep!

Wat wel bij iedereen overeenkwam was dat ze allemaal open minded waren, geïnteresseerd, sociaal en hartstikke aardig. Je kon met iedereen een gesprek aanknopen of bij een gesprek binnenvallen. Ik was in mijn eentje en zo waren er meer. En ik heb me geen moment alleen gevoeld!

budapest hikers budapest hikers

#Mátrahike

Ongeveer twee weken voordat de hike naar Mátra gepland stond, schreef ik me in. Voor 6500HUF (~€21,-) schreef ik me in voor de hike. Dat is inclusief vervoer naar Mátra (in een gehuurde bus) en een lunch (ook vegetarisch!). Ik had er zin in! Helaas werd de hike vanwege het weer een week verschoven, dus toen het eindelijk zo ver was, was ik er klaar voor. Let’s go!

Een klein beetje nerveus was ik wel. Wat nu als iedereen elkaar al kende? En iedereen professioneel hiker was en ik daar aan kwam in mijn sneakers? Gelukkig viel het allemaal mee. Er waren veel nieuwe mensen en ook veel mensen die in hun eentje kwamen. En ik was ook niet de enige in sneakers, phew!

De hike was geweldig. Het was een flinke klim naar het hoogste punt van Hongarije, maar hier en daar waren een paar pauzes. We moesten door de modder, konden onderweg genieten van weidse uitzichten en watervallen en er werd flink gekletst. De groep was supergezellig en gevarieerd. De hike zelf was uitdagend, maar niet té zwaar. Op de top werd geluncht, een groepsfoto gemaakt en even pauze gehouden voor we weer naar beneden gingen. In de bus werd flink geslapen, eenmaal in Boedapest gingen we nog met een groep van ongeveer 15 mensen eten.

De volgende hike is op 10 juni, naar het Balatonmeer! Op de planning staat een hike van ongeveer 10km en daarna genieten met wijn en eten op het strand. Grote kans dat ik weer mee ga! Houd de Budapest Hikers Facebookpagina in de gaten om te zien of er een hike is als jij in Boedapest bent!

Zou jij wel met Budapest Hikers mee willen op je stedentrip naar Boedapest?

 

Dagtripjes vanuit Boedapest, Doen & zien
vorige post
volgende post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Linda
  10 mei 2017 at 14:15

  Hoi! Wat leuk om te lezen. Reis je zoveel naar Boedapest of woon je er? Ik heb de hikes wel eens eerder op FB voorbij zien komen maar nog nooit aan meegedaan, lijkt me wel leuk, dus misschien zie ik je 10 juni daar wel 🙂

  • Reply
   Petra
   12 mei 2017 at 16:53

   Hi Linda,
   Ik heb veel heen en weer gereisd, maar ben een maand geleden verhuisd! En de hikes kan ik zeker aanraden, maar dat was volgens mij al wel duidelijk 😉

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.