Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wie, wat, waar? Misschien weet je het al: Boedapest bestaat uit twee samengevoegde steden, gescheiden door de Donau. Aan de west-zijde ligt het heuvelachtige en historische Buda, aan de oost-zijde het toeristische, vlakke Pest. In Buda moet je zijn voor je heuveltraining, waanzinnige uitzichten over de stad en historische bouwwerken als de Burcht van Buda. Ik verwacht dat je in Pest de meeste tijd zult doorbrengen. Hier vind je de meeste bezienswaardigheden, musea, bars, restaurants, etc. De uitgaanswijk is Erzsébetváros, of district 7. Shoppen doe je in Váci utca of in WestEnd City Center. Bezienswaardigheden zijn verspreid over Pest. - Lees meer: 5x de mooiste uitzichten in Boedapest

Als je bent zoals ik, zoek je voor je tripje op welke bezienswaardigheden je moet zien en hoe je op tijd op het vliegveld komt. Maar vergeet je ook te kijken met welke munt er wordt betaald. Daarom deze blog: alles wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist.

Natuurlijk leer ik ook nog dagelijks bij. Daarom zal ik deze post blijven aanpassen, zodat ‘ie altijd up to date is. Als je vragen hebt of nog iets mist, neem contact met me op. Een berichtje via Facebook of Instagram is het snelste, je kunt ook mailen naar petra @ doeninboedapest . nl.

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist

Pak de goede taxi

Fijn, na het uitgaan. Even een taxi aanhouden en je bent binnen no time thuis. De volgende dag tel je je geld en kom je erachter dat je bijna Nederlandse tarieven hebt betaald voor de taxi. Huh? Voor de goede orde: taxi’s hebben een starttarief van 450 HUF (ca. €1,50) en kosten 280 HUF (ca. €0,90) per kilometer.

In Boedapest rijden tal van taxi’s rond. Hoewel er een aantal betrouwbare bedrijven zijn, zijn de namen veel te lastig te onthouden. In het algemeen geldt: houd geen taxi aan op straat, maar bel een bedrijf op. Op straat aanhouden staat bijna gelijk aan teveel betalen en opgelicht te worden.

Fötaxi is de officiële taxi partner van het vliegveld in Boedapest en heeft de beste reputatie. Ook de app Taxify wordt veel gebruikt. Taxify werkt hetzelfde als Uber.

Fötaxi
Telefoonnummer: +36 1 222 2 222

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist

Rond met het OV

Hoewel het prima te belopen is in Boedapest, geven sommige toeristen toch de voorkeur aan het OV. Soms best logisch, want metrolijn 1 is de oudste metrolijn op het vasteland van Europa en tramlijn 2 gaat als een toeristentrein langs veel bezienswaardigheden. Maar hoe zit het toch met die kaartjes?

Zowel op het vliegveld als bij (bijna) alle tramhaltes en metrostations kun je tickets kopen. Overal staan automaten, bij veel metrostations en op het vliegveld zijn loketten open. 24-uurstickets koop je voor 1650 HUF (ca. €5,50), enkele tickets kosten 350 HUF (iets meer dan €1) en je koopt tien losse tickets voor 3000 HUF (bijna €10).

Wanneer je vijf of meer ritten maakt, ben je goedkoper uit met een 24-uursticket dan met enkele tickets. Enkele tickets gelden niet van begin- tot eindpunt (zoals van het vliegveld naar je hotel), maar bij iedere overstap heb je een nieuw ticket nodig. Om in de stad te komen heb je dus minimaal twee tickets nodig (eerst de bus, dan de metro) en misschien nog een of twee extra om naar je hotel te gaan. Of een speciaal ticket voor bus 100E, plus een single ticket om van het centrale plein bij je hotel te komen. Oh, en enkele tickets moet je valideren: laten stempelen door de automaten in de bussen en trams en bij de metro ingangen.

Mijn advies? Óf lopen, óf een dagticket nemen. Hoef je je over tickets en het valideren in ieder geval geen zorgen te maken.

– Lees meer: Jouw gids voor het openbaar vervoer in Boedapest

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist

Van het vliegveld naar Boedapest

Héél belangrijk: hoe kom je van het vliegveld naar de stad? Het makkelijkste is de taxi natuurlijk. Zoals ik hierboven al zei, Fötaxi is de officiële partner van het vliegveld. Ga dus naar de Fötaxi loketten en ga niet met de ronselende taxi chauffeurs mee. Je kan ook vanaf 1900 HUF (ca. €6,50) een shuttle boeken bij miniBUD.

Met het OV is het goedkoper. En je duikt gelijk het lokale leven in! Bus 100E rijdt je van het vliegveld rechtstreeks naar het centrale plein Deák Ferenc tér (met speciaal ticket van 900 HUF/ca. €2,95). Bus 200E rijdt je naar het metrostation (de eindhalte van de bus), daar neem je metro 3 (blauw) naar het stadscentrum. Afhankelijk van de locatie van je hotel of Airbnb moet je ergens overstappen.

– Lees meer: Zo ga je van Boedapest Airport naar Boedapest stad
– Lees meer: Boedapest vliegveld naar Boedapest centrum: 100E vs. 200E + M3

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist

Geld moet rollen

In Hongarije wordt betaald met de forint, afkorting HUF. Één euro staat gelijk aan 300-310 forint. Voor het gemak reken ik altijd met 300, want zo goed ben ik niet in hoofdrekenen. (Voor de zekerheid heb ik een valuta-app op het startscherm van mijn telefoon…)

Op veel plekken in Boedapest kun je betalen met euro’s, maar het wisselgeld zul je terugkrijgen in forinten. Daarbij hanteren de winkels/restaurants nadelige wisselkoersen (voor ons). In plaats van dat je euro 310 HUF waard is, rekenen zij er maar 295 HUF voor.

Oh, en hoe je aan je forinten komt? Gewoon bij de bank. Zorg voor vertrek dat je bankkaart is ingesteld op Europa en je kunt bij de banken terecht. Zelf ontwijk ik de kleine geldautomaten die je overal op straat ziet en zorg ik dat ik bij een bank geld haal. Hiervoor hoef je niet naar het personeel, de geldautomaten zitten achter de eerste deuren. Geef bij het pinnen altijd aan dat je rekening in forinten belast moet worden, dan betaal je als het goed is geen extra toeslagen (ik niet in ieder geval).

Dat geldt trouwens ook voor het pinnen in winkels, daar wordt het soms ook gevraagd. Wat ook anders is aan pinnen in winkels/restaurants, is dat de verkoper vaak jouw pas door het apparaat haalt. Kijk dus niet raar op als je je pas af moet geven. Tegenwoordig kun je hier ook contactloos betalen, vraag in dat geval om ‘paypas’. Dit kan tot 5 000 HUF (ca. €16) zonder pincode.

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist

Hoe duur is Boedapest?

Het is algemeen bekend dat Boedapest goedkoper is dan Nederland. Uitgebreid avondeten doe je al voor €25. Voor twee personen! Voor een shop tripje is Boedapest minder geschikt, kleding is ongeveer dezelfde prijs als in Nederland, helaas.

Hieronder een kort lijstje met een aantal essentials en vanaf-prijzen.

Eten en drinken

 • Bier: 200 HUF, ca. €0,60
 • Koffie: 500 HUF, ca. €1,60
 • Broodje: 450 HUF, ca. €1,45
 • Street food: 750 HUF, ca. €2,50
 • Hoofdgerecht + drankje: 3500 HUF, ca. €11,30

Accommodatie

 • Hostel: 3700 HUF, ca. €12
 • Hotel: 9000 HUF, ca. €29
 • Privékamer Airbnb: 4600 HUF, ca. €15

– Lees meer: Overnacht in een appartement in Boedapest

Vervoer

 • Enkel OV-ticket: 350 HUF, ca. €1,10
 • Taxi: start tarief 450 HUF, ca. €1,50, per kilometer 280 HUF, ca. €0,90
 • Fiets: 500 HUF, ca. €1,60 voor een dagkaart. Eerste half uur gratis, daarna 500 HUF, ca. €1,60 per half uur.

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist

Wie, wat, waar?

Misschien weet je het al: Boedapest bestaat uit twee samengevoegde steden, gescheiden door de Donau. Aan de west-zijde ligt het heuvelachtige en historische Buda, aan de oost-zijde het toeristische, vlakke Pest.

In Buda moet je zijn voor je heuveltraining, waanzinnige uitzichten over de stad en historische bouwwerken als de Burcht van Buda.

Ik verwacht dat je in Pest de meeste tijd zult doorbrengen. Hier vind je de meeste bezienswaardigheden, musea, bars, restaurants, etc. De uitgaanswijk is Erzsébetváros, of district 7. Shoppen doe je in Váci utca of in WestEnd City Center. Bezienswaardigheden zijn verspreid over Pest.

– Lees meer: 5x de mooiste uitzichten in Boedapest
– Lees meer: 7x toeristische tips voor Boedapest

Zo, veel (zo  niet alles) wat je minimaal moet weten als je naar Boedapest reist. Het moet helemaal goed komen met jouw stedentrip naar Boedapest!

Laat me weten als je nog iets mist!

Wat je moet weten voordat je naar Boedapest reist
Foto’s 6 en 12 door Esther Aagtjes

Handig in Boedapest
vorige post
volgende post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Jonathan
  16 juni 2019 at 20:58

  wat is voordeliger? geld wisselen bij loket of geld pinnen? Bij geld pinnen betaal je een vast bedrag rond de €3 en 1% van het opgenomen bedrag

  • Reply
   Petra
   17 juni 2019 at 10:27

   Hi Jonathan,

   In mijn ervaring is pinnen het voordeligste. Dan heb je de gunstigste wisselkoers en daarbij minder kans om opgelicht te worden.

 • Reply
  Ishika
  13 augustus 2019 at 20:41

  Hoi,
  Is het ov voor kinderen gratis in Boedapest? Ik lees ook niks over bijvoorbeeld weekkaarten i.p.v. 24 h kaarten, zijn die er wel?

  • Reply
   Petra
   14 augustus 2019 at 09:39

   Hallo Ishika,

   Kinderen hoeven in Boedapest pas te betalen als ze naar school gaan. In Hongarije is dat vanaf 6 jaar oud. Helaas kan ik geen regels vinden over hoe dat zit met toeristen, dus ik kan helaas niet met zekerheid zeggen of je als Nederlander wel of niet moet betalen voor kinderen.

   Er bestaan ook weekkaarten, deze kosten ongeveer €16 (omgerekend). Je kunt meer lezen over het OV in Boedapest in deze blog: http://doeninboedapest.nl/jouw-gids-voor-het-openbaar-vervoer-in-boedapest/

   Ik hoop dat dat helpt!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.